Eντονη χιονόπτωση σε Φθιώτιδα, Ευρυτανία και Φωκίδα

Eντονη χιονόπτωση σε Φθιώτιδα, Ευρυτανία και Φωκίδα

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδιαίτερη ένταση συνεχίζονται από το απόγευμα οι χιονοπτώσεις στη Φθιώτιδα, την Ευρυτανία και τη Φωκίδα. Από το μεσημέρι δίνεται μάχη για να κρατηθεί ανοιχτό το βασικό οδικό δίκτυο, ενώ συνίσταται στους οδηγούς να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους στο ορεινό δίκτυο της Φθιώτιδας, της Ευρυτανίας και της Φωκίδας.

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θύμιος Καραΐσκος δήλωσε πως «η μάχη με το χιονιά έχει ξεκινήσει πολύ νωρίς και σ' αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν εκτός από εκχιονιστικά μηχανήματα των δήμων, περισσότερα από 60 μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και μισθωμένα».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Θανάση Καρακάντζα, «τα προβλήματα που υπήρξαν αντιμετωπίστηκαν και οι επισκέπτες έφτασαν στους προορισμούς τους ακόμα και σε ορεινά χωριά. Τώρα όμως η ένταση του χιονιού είναι μεγάλη και οι θερμοκρασίες πολικές, με συνέπεια η κίνηση μέσα στη νύχτα στο ορεινό δίκτυο να είναι επικίνδυνη. Έτσι δόθηκε εντολή στην Αστυνομία να αποτρέπει την κίνηση των οδηγών».

Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Φθιώτιδα και την Ευρυτανία η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη και οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μετατρέψει του δρόμους σε παγοδρόμια. Ως εκ τούτου όλο το βάρος της προσπάθειας αυτή τη στιγμή είναι στο βασικό οδικό δίκτυο από Λαμία προς Καρπενήσι, από Λαμία προ Άμφισσα και από Λαμία προς Δομοκό.

Στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου οι οδηγοί πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ υπάρχουν δεκάδες μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς που κρατούν μέχρι στιγμής το δρόμο ανοιχτό από το χιόνι, ενώ ρίχνουν και αλάτι για να αποφύγουν τον παγετό. Η έξοδος για τα ορεινά χωριά της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας είναι επικίνδυνη πλέον μέσα στη νύχτα.

Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ χρειάστηκε επέμβαση εκχιονιστικών αλλά και πυροσβεστικών οχημάτων για να απεγκλωβίσουν 3 ΙΧ οχήματα στα χωριά Μερκάδα και Μεγ. Κάψη στη Δυτική Φθιώτιδα, όπου το χιόνι ξεπερνά τα 30 εκατοστά.

Στο δρόμο Λαμίας-Άμφισσας και ιδιαίτερα μετά τη Γραβιά στο 51ο χιλιόμετρο χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες για ένα διάστημα περίπου 7 χλμ, ενώ στην περιοχή υπάρχουν μηχανήματα τα οποία ελέγχουν την κατάσταση.

Στον ίδιο δρόμο Λαμίας-Άμφισσας, στην περιοχή του Μπράλου, χιονίζει ακατάπαυστα από το απόγευμα, αλλά μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται τα προβλήματα από τα εκχιονιστικά μηχανήματα που βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο. Επίσης, επί ποδός βρίσκεται και η Αστυνομία, που ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων μέσα στη νύχτα, ενδεχόμενα να λάβει και πρόσθετα μετρά.

Στην περιοχή του Δομοκού και ιδιαίτερα στον δρόμο Λαμίας-Δομοκού, από το 12ο έως το 22ο χλμ, χιονίζει με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, ωστόσο τα μηχανήματα της Περιφέρειας που βρίσκονται σε εκείνο το σημείο μέχρι στιγμής αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.

«Οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν δυσκολέψει τα πράγματα και ενδεχομένως τις επόμενες ώρες να χρειαστεί να γίνει και διακοπή κυκλοφορίας» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Καρακάντζας. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, «σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα τα προβλήματα αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται, ωστόσο μπροστά μας έχουμε τον μεγάλο όγκο του χιονιού, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις θα χιονίζει ακατάπαυστα μέχρι το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς».

Στο νομό Ευρυτανίας χιόνιζε από νωρίς το μεσημέρι αδιάλειπτα και το κύριο βάρος έχει δοθεί στο να παραμείνουν ανοιχτές οι οδικές προσβάσεις στον νόμο και η εσωτερική κυκλοφορία στα τουριστικά σημεία του νομού. Παρά την έντονη χιονόπτωση μέχρι στιγμής δεν σημειώνονται μεγάλα προβλήματα και το βασικό οδικό δίκτυο παραμένει ανοιχτό.

Στο νομό Φωκίδας η ένταση της χιονόπτωσης είναι ιδιαίτερα μεγάλη στο βορειοδυτικό τμήμα του, όπου επικρατούν εκτός από τη χιονόπτωση και πολικές θερμοκρασίες. Εκτός από το 51ο χιλιόμετρο του δρόμου Λαμίας-Άμφισσας όπου χρειάζονται αλυσίδες, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στον ορεινό όγκο, καθώς η χιονόπτωση είναι έντονη και κάθε ώρα διαμορφώνονται εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Οι αρμόδιοι της Περιφέρειας που αξιολογούν την κατάσταση συμβουλεύουν να αποφεύγονται μετακινήσεις μέσα στη νύχτα στο ορεινό δίκτυο. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες γι' αυτούς που κινούνται σ' αυτές τις περιοχές.

Σε ό,τι αφορά το εθνικό δίκτυο Λαμίας-Αθηνών δεν εντοπίζονται προβλήματα, ωστόσο υπάρχει και εκεί «κόκκινος» συναγερμός και δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε κίνηση στο οδικό δίκτυο παρακολουθώντας την κατάσταση που διαμορφώνεται και η οποία την τελευταία ώρα δείχνει ότι οι χιονοπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα έντονες ακόμα και στα πεδινά του νομού.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή