Μανιαδάκης για Novartis: Με πίεζαν να μιλήσω για Σαμαρά, Γεωργιάδη, Στουρνάρα (βίντεο)

Μανιαδάκης για Novartis: Με πίεζαν να μιλήσω για Σαμαρά, Γεωργιάδη, Στουρνάρα (βίντεο)

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολιτική στόχευση αποδίδει την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis ο μέχρι πρότινος προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Νίκος Μανιαδάκης, σημειώνοντας πως δεχόταν πιέσεις να μιλήσει για τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Γιάννη Στουρνάρα. 

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο κ. Μανιαδάκης ξεκαθάρισε ωστόσο πως «τον κ. Σαμαρά δεν τον έχει δει ποτέ στη ζωή του, ο κ. Στουρνάρας ήταν καθηγητής του στο πανεπιστήμιο και ο κ. Γεωργιάδης ήταν ένας από τους υπουργούς Υγείας που τον είχε καλέσει προκειμένου να είναι μέλος των ομάδων με την τρόικα και για να ακούσει τις απόψεις του».

Ο κ. Μανιαδάκης είπε επίσης πως «ως καθηγητής είχε κληθεί σε διάφορες συζητήσεις με την τρόικα και να επιβλέψει ορισμένα εθνικής εμβέλειας προγράμματα». 

«Σε πολλές περιπτώσεις ως επιστήμονας, τεχνοκράτης κλήθηκα να βοηθήσω το εθνικό σύστημα Υγείας. Εχω κληθεί για να βοηθήσω και από τον κ. Κουρουμπλή το 2015. Κλήθηκα να βοηθήσω και από τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η εμπλοκή του στην υπόθεση ήταν για πρώτη φορά το 2016» καθώς και ότι «έδωσε στοιχεία στις αρχές για να ερευνήσουν τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων».

«Τους δήλωσα ότι είμαι καθηγητής και δεν ξέρω τι κάνει η Novartis. Θεωρώ ότι η εμπλοκή μου στην υπόθεση ήταν για πολιτική στόχευση. Μετά από δημοσιεύματα που διέρρευσαν στον Τύπο άνοιξα μόνος μου τους λογαριασμούς μου», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «τον έχουν ερευνήσει περισσότερο από κάθε Ελληνα» και ότι «το 2017 μπήκε σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων».

Στη συνέχεια, ο κ. Μανιαδάκης αναφέρθηκε και στις καταγγελίες ενός εκ των άλλων δύο προστατευόμενων μαρτύρων, σύμφωνα με τις οποίες έλαβε από την εταιρεία το ποσό των 120.000 ευρώ.

«Στη διάρκεια των καταθέσεων την πρώτη περίοδο που ξεκίνησε με την υπαγωγή μου στο πρόγραμμα και πριν την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, έκανα αναλύσεις αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό και στη συνέχεια με ρώτησαν αν είχα διαπιστώσει ότι πολιτικά πρόσωπα είχαν υποπέσει σε έκνομες πράξεις.Εκεί είπα ότι δεν γνώριζα και ούτε θα μπορούσα να γνωρίζω για παράνομες πράξεις. Πριν την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή ένας από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες είπε στις αρχές ότι γνωρίζει ότι εγώ έχω λάβει χρήματα από τη Novartis για να επηρεάσω την πολιτική της χώρας. Είναι δυνατόν να έχω ελεγχθεί από όλους τους μηχανισμούς της χώρας και να βγαίνει ένας άλλος μάρτυρας να λέει ότι πήρα 120.000 ευρώ;», είπε χαρακτηριστικά.  

Ο κ. Μανιαδάκης μίλησε και για τη μεγάλη πίεση που δεχόταν από τις αμερικανικές αρχές να ενταχθεί στο πρόγραμμα της Αμερικής, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε. «Πήγα ως επώνυμος μάρτυρας, ως εθελοντής και κατέθεσα τα ίδια στοιχεία που έχω καταθέσει και στις ελληνικές αρχές. Ο,τι στοιχεία πήγαν στη Βουλή των Ελλήνων για τις υπερτιμολογήσεις τα ίδια κατέθεσα και στην Αμερική. Δέχθηκα κι εκεί τις ίδιες πιέσεις αρνήθηκα ότι γνωρίζω τον οποιονδήποτε, όχι μόνο πολιτικά πρόσωπα, αλλά και λειτουργούς του κράτους που να έχουν κάνει έκνομη πράξη. Εγώ ήμουν καθηγητής, τεχνοκράτης, που πήγα αρκετές φορές να βοηθήσω τη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή