Διευθυντής της πινακοθήκης των Ουφίτσι ζητά να επιστραφεί πίνακας που είχαν κλέψει οι ναζί

Διευθυντής της πινακοθήκης των Ουφίτσι ζητά να επιστραφεί πίνακας που είχαν κλέψει οι ναζί

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Άικε Σμιντ, ο γερμανός διευθυντής της πασίγνωστης πινακοθήκης των Ουφίτσι, στην Φλωρεντία, ζήτησε επίσημα να επιστραφεί πίνακας που είχαν κλέψει, το 1943, τα ναζιστικά στρατεύματα που βρίσκονταν στην περιοχή της Τοσκάνης.

Πρόκειται για το «βάζο με λουλούδια» του ολλανδού ζωγράφου Γιάν Φαν Χάισουμ. «Εκλάπη από ναζιστές στρατιώτες κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τώρα, βρίσκεται στην κατοχή γερμανικής οικογένειας, η οποία δεν το έχει ακόμη επιστρέψει στο μουσείο, παρά τα τόσα αιτήματα του ιταλικού κράτους», γράφει ο διευθυντής των Ουφίτσι, σε επιστολή του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Παράλληλα, στην θέση του κλεμμένου πίνακα, αποφάσισε να τοποθετηθεί μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του έργου, με δίπλα γραμμένη την λέξη «κλεμμένο» στα ιταλικά, στα αγγλικά και στα γερμανικά.

Ο Σμιντ τονίζει ότι «οι πληγές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της ναζιστικής θηριωδίας δεν έχουν ακόμη επουλωθεί» και προσθέτει ότι «θα έπρεπε να καταργηθεί η παραγραφή που ισχύει για τα έργα τέχνης τα οποία εκλάπησαν κατά την περίοδο του πολέμου», και πως το γερμανικό κράτος έχει την ηθική υποχρέωση να δραστηριοποιηθεί υπέρ της επιστροφής όλων αυτών των έργων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή