Ρεκόρ εξαγωγών το 2018, αισιοδοξία και για το 2019

Ρεκόρ εξαγωγών το 2018, αισιοδοξία και για το 2019

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέο ρεκόρ στις εξαγωγές εκτιμά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) ότι έκλεισε το 2018, ενώ προβλέπει περαιτέρω αύξηση για το 2019, μέσα από την επέκταση τόσο σε νέες αγορές όσο και με νέα προϊόντα. «Οι προβλέψεις, βασιζόμενες στα αποτελέσματα των εξαγωγών του 2018 (έως και τον Δεκέμβριο που υπάρχουν στοιχεία), είναι αυξημένες και πάμε για ιστορικό ρεκόρ», υποστήριξε σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη. Η ίδια επεσήμανε ότι «το 2019, απαλλαγμένο –αν και όχι απόλυτα– από τους περιορισμούς των μνημονίων (capital controls κ.λπ.), παρουσιάζει μια δυναμική αύξησης των εξαγωγών μας σε νέες αγορές και νέα προϊόντα με ορατό στόχο ένα νέο ρεκόρ».

Αν και υποστηρίζει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αποκτήσει τεχνογνωσία εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, ενώ και τα τελωνεία έχουν εκσυγχρονιστεί, δεν παραλείπει να τονίσει ότι χρειάζεται η στήριξη της πολιτείας με τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας που θα έχει τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. «Αλλωστε, όπως έχουμε τονίσει ως Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, μόνον οι επενδύσεις και η εξωστρέφεια μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», προσθέτει.

Για εξαγωγές που μπορεί να ξεπεράσουν τα 33-34 δισ. ευρώ, επίδοση-ρεκόρ δηλαδή, έκανε λόγο ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), μιλώντας επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Υπενθυμίζεται πως στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018 (διάστημα για το οποίο έχει δημοσιεύσει στοιχεία η Ελληνική Στατιστική Αρχή) οι ελληνικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκαν σε 27,78 δισ. ευρώ έναντι 23,61 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2017. Ολόκληρο το 2017 οι ελληνικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκαν σε 28,83 δισ. ευρώ, ποσό που σίγουρα έχει ξεπεραστεί το 2018. «Η θετική αυτή εξέλιξη απορρέει από τις αδιάλειπτες προσπάθειες των Ελλήνων εξαγωγέων, οι οποίοι, παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, συνεχίζουν να αποτελούν τον βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι «και το 2019 θα είναι μια θετική χρονιά για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, αποτελώντας αρωγό στη βελτίωση της εγχώριας οικονομίας».

Οπως αναφέρεται στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής, έχει θέσει στόχο την αύξηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών από το περίπου 30% του ΑΕΠ που είναι σήμερα κοντά στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2025. Αυτή η ιδιαίτερα φιλόδοξη στόχευση εξαρτάται αφενός από σημαντικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό παραγωγικό περιβάλλον και αφετέρου από ένα όσο γίνεται ευνοϊκότερο διεθνές εμπορικό πλαίσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή