Η ανησυχία για την τράπεζα Carige ενίσχυσε τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων

Η ανησυχία για την τράπεζα Carige ενίσχυσε τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες αφότου έληξε η αντιπαράθεση της ιταλικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό του 2019, με θετικές συνέπειες για το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, η ανησυχία που ξέσπασε για την κατάσταση της ιταλικής τράπεζας Carige οδήγησε χθες στη μεγαλύτερη άνοδο των ιταλικών αποδόσεων τους τελευταίους τρεις μήνες. Ο βασικός παράγοντας που πυροδότησε χθες το μαζικό ξεπούλημα ιταλικών κρατικών ομολόγων ήταν η ανησυχία των επενδυτών για πιθανή οικονομική διάσωση της Carige, δέκατης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε χθες κατά 15,5 μονάδες βάσης στο 2,865%. Η απόδοση του ιταλικού διετούς και πενταετούς ομολόγου αυξήθηκε χθες κατά 11 με 14 μονάδες βάσης.

Χθες, ένα από τα τρία μέλη της νέας διοίκησης που διόρισε την Τετάρτη η ΕΚΤ στην Carige δήλωσε πως η τράπεζα προσπαθεί να βρει τρόπο να χρησιμοποιήσει ένα μετατρέψιμο ομόλογο ύψους 320 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια χωρίς να αναγκαστεί να ζητήσει κρατική διάσωση. Την Τετάρτη, η ΕΚΤ είχε διορίσει νέα τριμελή διοίκηση στην Carige με στόχο τη διάσωση της τράπεζας και την εφαρμογή σχεδίου εξυγίανσης. Η νέα διοίκηση θα ζητήσει συνομιλίες εκ νέου με το ιταλικό ταμείο εγγύησης καταθέσεων (FITD), το οποίο ήταν πέρυσι ανάδοχος στην έκθεση του ομολόγου με απόδοση 16%. «Αναλύουμε (με το FIDT) ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων», δήλωσε χθες ο Φάμπιο Ινοτσέντσι, μέχρι προχθές διευθύνων σύμβουλος της Carige. Η διοίκηση της τράπεζας προσδοκά να αντλήσει κεφάλαια από την αγορά μέχρι τη λήξη της προθεσμίας στις 30 Ιουνίου, η μετατροπή του ομολόγου σε μετοχές θα της επέτρεπε να ενισχύσει τα κεφάλαιά της χωρίς να αναζητήσει νέα κεφάλαια από τους μετόχους. Ο κ. Ινοτσέντσι είπε πως η τράπεζα θα ήθελε να μην αναγκαστούν οι φορολογούμενοι ή οποιοσδήποτε άλλος να πληρώσουν τον λογαριασμό. Ωστόσο, σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες του Reuters, η μετατροπή του ομολόγου σε μετοχές θα βοηθούσε το ταμείο εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων να μην αναγκαστεί να καλύψει καταθέσεις ύψους 9,4 δισ. ευρώ στην περίπτωση που υπάρξει αναγκαστική εκκαθάριση της τράπεζας. Ο κ. Ινοτσέντσι υποστήριξε χθες πως η τράπεζα διαθέτει επαρκή κεφάλαια και πως εφαρμόζει το σχέδιο για ενίσχυση των κεφαλαίων της, πώληση κόκκινων δανείων και αναζήτηση τράπεζας με την οποία θα μπορούσε να συγχωνευθεί, όπως έχει ζητήσει η ΕΚΤ. Ομως, ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν πως η Carige θα δυσκολευτεί πολύ να βρει εταίρο για συγχώνευση, επειδή τα τελευταία χρόνια είχε αναγκαστεί να πουλήσει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία. Τα προβλήματα της Carige είναι αποτέλεσμα δεκαετιών κακοδιαχείρισης και υπερβολικής έκθεσης στην ιταλική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή