Γερμανία: Ο Σολτς θέλει να γίνει καγκελάριος

Γερμανία: Ο Σολτς θέλει να γίνει καγκελάριος

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Φυσικά!», ήταν η λακωνική απάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, στην ερώτηση της εφημερίδας «Μπιλντ» κατά πόσον θα ήθελε να γίνει καγκελάριος. Η χρονική στιγμή που επέλεξε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός να αποκαλύψει τις φιλοδοξίες του ενόχλησε όμως πολλούς ομοϊδεάτες του, ειδικά εκείνους που ανήκουν στην αριστερή πτέρυγα του SPD. «Λάθος χρόνος, λάθος άνθρωπος, λάθος μέθοδος», σχολίασε η Καταρίνα Αντρες, αντιπρόεδρος της νεολαίας του κόμματος. Κατά την ίδια, η πρώτη επιλογή του SPD οφείλει να είναι η επικεφαλής του κόμματος, Αντρέα Νάλες. Πρώιμη θεωρεί και η ηγεσία του SPD τη συζήτηση για τον υποψήφιο καγκελάριο. «Μέχρι τις επόμενες εκλογές απομένουν δύο και πλέον χρόνια, άρα δεν τίθεται αυτή τη στιγμή επείγον ζήτημα», είπε ο Στέφαν Βάιλ, πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας και γνωστό στέλεχος του κόμματος.

«Το τελευταίο που χρειάζεται το SPD πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές είναι μια συζήτηση περί υποψηφίου καγκελαρίου», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Χάρτμαν, επικεφαλής του κόμματος στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία. «Περιμένω ότι μετά το δύσκολο 2018 όλοι οι εκπρόσωποι της ηγεσίας θα επικεντρωθούν στα ουσιαστικά θέματα», συμπλήρωσε. Παρόμοιες επικρίσεις είχε διατυπώσει νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ραλφ Στέγκνερ: «Στο πλαίσιο της προγραμματικής ανανέωσης του SPD θα μας έκανε καλό αν τη σωστή χρονική στιγμή έθεταν υποψηφιότητα στελέχη με διαφορετικό προφίλ και καλούνταν τα μέλη να ψηφήσουν σε ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα», είπε στη «Χάντελσμπλατ». Μια τέτοια διαδικασία δεν είναι ωστόσο του παρόντος, διευκρίνισε. Εκπρόσωποι της συντηρητικής πτέρυγας του κόμματος εξέφρασαν, πάντως, την υποστήριξή τους σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα Σολτς. «Ο Ολαφ μπορεί», έγραψε σε τουίτ του ο βουλευτής του Αμβούργου και στενός συνεργάτης του Σολτς, Γιοχάνες Καρς.

Υπόθεση χάκινγκ

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, Γερμανοί αξιωματούχοι ζήτησαν χθες να γίνουν αυστηρότεροι οι νόμοι που διέπουν την προστασία του ηλεκτρονικού απορρήτου έπειτα από σοβαρή υπόθεση χάκινγκ, με τη δημοσιοποίηση εγγράφων εκατοντάδων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Η αστυνομία ερεύνησε χθες το σπίτι 19χρονου, που εργάζεται στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας και θεωρείται μάρτυρας στην υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή