Ολοκληρώνεται η αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ

Ολοκληρώνεται η αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα λίγων 24ώρων είναι η κύρωση των συνταγματικών αλλαγών που θα οδηγήσουν στην έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή της ΠΓΔΜ και θα ανοίξουν τον δρόμο για τη μεταβίβασή της στην Αθήνα. Αύριο αρχίζει στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση η οποία θα οδηγήσει στην τρίτη και τελική ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, ήτοι 80 εκ των 120 βουλευτών. Με βάση όσα έχουν καταγραφεί έως τώρα στο επιτελείο του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ εκτιμούν ότι ο αριθμός των 80 βουλευτών μπορεί να επιτευχθεί για δεύτερη φορά.

Οι υπολογισμοί του κ. Ζάεφ εδράζονται αφενός στο γεγονός ότι οι οκτώ που «αυτομόλησαν» από το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο κόμμα, αφετέρου στις προφανείς κινήσεις «καλής θέλησης» που έχει κάνει η κυβέρνηση έναντι των συγκεκριμένων βουλευτών.

Κάποιας σημασίας –διαδικαστικής για την ΠΓΔΜ αλλά ουσιαστικά πολιτικής για την Ελλάδα– λεπτομέρεια είναι η ακριβής ημερομηνία ψήφισης στη Βουλή των Σκοπίων. Δεδομένης της πόλωσης που υπάρχει ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ δεν αποκλείεται οι βουλευτές του VMRO να μη μεταβούν καν στη Βουλή, ώστε να μποϊκοτάρουν με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία. Εφόσον προκύψει ένα τέτοιο σενάριο, τότε ο κ. Ζάεφ φέρεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να δρομολογήσει την ψηφοφορία ακόμα και την ίδια ημέρα. Υπάρχει, εν ολίγοις, ένα αρκετά σοβαρό ενδεχόμενο, η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί στη Βουλή της ΠΓΔΜ ακόμα και αύριο. Απώτατο όριο της διαδικασίας θεωρείται η 15η Ιανουαρίου.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ θα βρίσκεται το διήμερο Πέμπτης – Παρασκευής στην Αθήνα (10 και 11 Ιανουαρίου), εκτιμάται ότι ο κ. Ζάεφ επιθυμεί να έχει ολοκληρώσει το δικό του σκέλος της συμφωνίας, ταχύτερα απ’ όσο αρχικά αναμενόταν.

Κατά τα λοιπά, η χθεσινή ημέρα ήταν αργία στην ΠΓΔΜ, καθώς η χώρα εόρταζε τα Χριστούγεννα (με βάση το Παλαιό Ημερολόγιο). «Η σημερινή γιορτή, τα Χριστούγεννα – η Γέννηση του Χριστού, ας είναι μια μέρα από τις πολλές που θα γεμίσει με χαρά φέτος στον δρόμο προς μια νέα ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για κάθε άτομο σε κάθε σπίτι», υπογράμμισε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο κ. Ζάεφ, κάνοντας μια προφανή και σαφή αναφορά στο βελτιωμένο μέλλον που αντιπροσωπεύει για τους συμπολίτες του η ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική για την ΠΓΔΜ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή