Ερντογάν: «Απαράδεκτο» το αίτημα των ΗΠΑ για εγγύηση της ασφάλειας των Κούρδων της Συρίας

Ερντογάν: «Απαράδεκτο» το αίτημα των ΗΠΑ για εγγύηση της ασφάλειας των Κούρδων της Συρίας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, αναχώρησε από την Άγκυρα μετά την άρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τον συναντήσει σήμερα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην τουρκική πρωτεύουσα. Εντούτοις, ο Μπόλτον δεν θεώρησε ότι ο Ερντογάν τον «σνόμπαρε», καθώς δεν είχε «επισημοποιηθεί» κάποια μεταξύ τους συνάντηση, όπως ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που είχε ταξιδέψει μαζί του στη τουρκική πρωτεύουσα.

Νωρίτερα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ερντογάν αρνήθηκε να συναντήσει τον Μπόλτον, ενοχλημένος για τις δηλώσεις του τελευταίου για τους Κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας. «Δεν είναι ανάγκη» να υπάρξει συνάντηση με τον σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, είπε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επικαλούμενος το «βαρύ» πρόγραμμά του.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε δηλώσει οτι η Τουρκία είναι έτοιμη για στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στον Μπόλτον που σε δηλώσεις του είχε ουσιαστικά ζητήσει κάθε τουρκική δράση στην περιοχή να είναι σε πλήρη αρμονία με τις κινήσεις των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, ο Μπόλτον στάθηκε στο ζήτημα των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ στη Συρία, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σε ενδεχόμενη κακομεταχείριση τους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

PKK και YPG «ένα και το αυτό»

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Μπόλτον σχετικά με τους Κούρδους, τονίζοντας ότι δεν θα «δεχθεί» και δεν θα «καταπιεί» ό,τι ζητάει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ. Απευθυνόμενος στους βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι οι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν ποιες είναι ακριβώς οι διάφορες κουρδικές οργανώσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αν οι ΗΠΑ τους θεωρούν "Κούρδους αδερφούς" βρίσκονται σε σοβαρή πλάνη».

Επιπλέον, ο Ερντογάν χαρακτήρισε «μεγάλο ψέμα» το ότι οι Κούρδοι πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, περιγράφοντας το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ως «ένα και το αυτό». Θεωρώντας αμφότερες τις οργανώσεις τρομοκρατικές, οι οποίες συνιστούν απειλή για το τουρκικό κράτος, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Άγκυρα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, για να «εξολοθρεύσει» τους τρομοκράτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή