Εκρηκτικό το κλίμα στους ΑΝΕΛ

Εκρηκτικό το κλίμα στους ΑΝΕΛ

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πιο κρίσιμη καμπή από ιδρύσεώς τους βρίσκονται πλέον οι ΑΝΕΛ, καθώς με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών και την επικείμενη αποχώρησή τους από την κυβέρνηση, εντός του κόμματος αναπτύσσονται ισχυρές και διαφορετικές τάσεις που αναπόφευκτα δημιουργούν διαλυτική εικόνα. Πρόθεση του Π. Καμμένου είναι να «τα δώσει όλα» προκειμένου οι ΑΝΕΛ να κρατήσουν δυνάμεις και με όχημα τη διαφωνία τους στις «Πρέσπες» να διατηρήσουν έναν δίαυλο επικοινωνίας με ένα συντηρητικό κοινό. Προς επίτευξη αυτού του στόχου, τίποτα δεν αποκλείεται. Ακόμα και η σύγκρουση με το Μαξίμου. Τέτοια οσμή άλλωστε είχαν οι πρόσφατες αναρτήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έκαναν λόγο για «ανένδοτο» αγώνα και «μη αποδοχή τετελεσμένων για ένα εθνικό θέμα», χρησιμοποιώντας ακόμα και τη λέξη «αποστασία». Η λέξη δεν ήταν τυχαία.

Η συνάντηση του Θαν. Παπαχριστόπουλου με τον Αλ. Τσίπρα, παραμονές Πρωτοχρονιάς, εξελήφθη ως καταπάτηση μίας κόκκινης γραμμής στη συνεργασία τους. Το προηγούμενο άλλωστε διάστημα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε φροντίσει να διαρρεύσει συμφωνία που είχε κάνει με τον Αλ. Τσίπρα, να μην γίνουν δεκτά στον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη του κόμματός του. Ως εκ τούτου, παρά τη δεδομένη βούληση του κ. Παπαχριστόπουλου να υπερψηφίσει τις «Πρέσπες», η συνάντηση θεωρήθηκε πως υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Οι πονοκέφαλοι, πάντως, δεν τελειώνουν εδώ για τον κ. Καμμένο. Βάσει των όσων έχει δηλώσει ο βουλευτής, μόλις υπερψηφίσει τη συμφωνία, ακολούθως θα παραιτηθεί. Σε αυτή την περίπτωση η έδρα περνάει στον Τέρενς Κουίκ, που επίσης, εδώ και αρκετό καιρό, βρίσκεται εκτός κόμματος, κάτι που συνεπάγεται βέβαιη απώλεια έδρας για τους ΑΝΕΛ. Την ίδια ώρα η δήλωση της Μαρίνας Χρυσοβελώνη, που άφηνε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να παραμείνει στη θέση της υφυπουργού, μπορεί να μην αλλάζει τις ισορροπίες κοινοβουλευτικά, καθώς δεν είναι βουλευτής, αλλά αποτυπώνει την αιμορραγία στελεχών που υπάρχει στους ΑΝΕΛ.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τους υπόλοιπους βουλευτές, δύο είναι βέβαιο πως βρίσκονται στη γραμμή του προέδρου του κόμματος. Χθες η υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στη Βουλή, ξεκαθάρισε τη θέση της, σημειώνοντας πως «θα φύγω τελευταία πριν τον Καμμένο», προσθέτοντας τη βούλησή της να φύγει από υπουργός. «Θα σταματήσω να στηρίζω την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά δεν θα στηρίξω πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ.», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σε σκληρή γραμμή κατά των «Πρεσπών» και ο βουλευτής Κ. Κατσίκης, ο οποίος σε δηλώσεις του (Θέμα Fm ) τόνισε πως το κόμμα του θα φύγει από την κυβέρνηση πριν η συμφωνία έρθει στη Βουλή. Ο κ. Κατσίκης μάλιστα έδωσε μία διαφορετική οπτική από εκείνη που υπάρχει στο Μαξίμου, σημειώνοντας πως με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη. Ο κ. Κατσίκης, δε, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, σχολίασε και τη στάση συναδέλφων του, εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς την πεποίθηση πως Κουντουρά – Ζουράρις δεν θα ψηφίσουν τις «Πρέσπες» και η συμφωνία τελικά δεν θα περάσει, καθώς δεν θα συγκεντρωθούν οι 151 βουλευτές. Τα πράγματα, πάντως, όσον αφορά τους δύο προαναφερθέντες βουλευτές, είναι πιο συγκεχυμένα.

Ο κ. Ζουράρις πράγματι έχει δηλώσει πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία, αλλά έχει επίσης τονίσει πως δεν πρόκειται να «ρίξει αριστερή κυβέρνηση», κάτι που δημιουργεί αναπόφευκτα ερωτήματα για το τι θα πράξει στην περίπτωση που ο κ. Καμμένος αποφασίσει να ενεργοποιήσει τον λεγόμενο «ανένδοτο». Οσον αφορά την κ. Κουντουρά κρατάει ερμητικά κλειστά τα χαρτιά της, όπως και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης. Αμφότεροι διατηρούν πάντως ισχυρούς διαύλους επικοινωνίας με το Μαξίμου, χωρίς αυτό να συνεπάγεται με βεβαιότητα πως θα υπερψηφίσουν τις «Πρέσπες». Στο πλαίσιο αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ο., που θα λάβει χώρα αύριο το πρωί στις έντεκα. Κομματικές πηγές αναφέρουν πως ο κ. Καμμένος δεν αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, εν αναμονή και της επίσκεψης Μέρκελ, κάτι όμως που ούτως ή άλλως είναι θέμα χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή