Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων αλλά ο κ. Τσακαλώτος αισιοδοξεί

Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων αλλά ο κ. Τσακαλώτος αισιοδοξεί

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάλληλη στιγμή περιμένει η κυβέρνηση για να βγει η χώρα ξανά στις αγορές, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιχειρώντας να εμφανιστεί ψύχραιμος και αισιόδοξος, την ώρα που οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων βρίσκονται στα ύψη (4,3% το δεκαετές) καθιστώντας ασύμφορη μια νέα δημοπρασία, σχεδόν ένα χρόνο μετά την προηγούμενη και πέντε μήνες μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Ο κ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό News 24/7, επικαλέστηκε ως δικλίδα ασφαλείας το «μαξιλάρι» ρευστότητας, πάνω από 25 δισ. ευρώ, που –όπως είπε– δεν είναι για να το βάζουμε στο κρεβάτι μας, αλλά για να το χρησιμοποιούμε.

Μάλιστα, έδωσε έμφαση στη χρησιμοποίηση ενός μέρους του για την εξαγορά χρέους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ ή και των δύο, που έχουν μεγάλο επιτόκιο και μικρή διάρκεια. Χάρη στο «μαξιλάρι», είμαστε σε θέση να επιλέξουμε πότε θα βγούμε στις αγορές, είπε ο υπουργός Οικονομικών, αν και σημείωσε ότι το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ είναι να αντλήσει πάνω από 7 δισ. ευρώ φέτος.

Κάλεσε δε για άλλη μία φορά τη Νέα Δημοκρατία να μην ποντάρει στο ότι δεν θα βγούμε στις αγορές, γιατί θα χάσει όπως έχασε και με την πρόβλεψη ότι θα κοπούν οι συντάξεις.

Σημειώνεται ότι ο ΟΔΔΗΧ είχε παρουσιάσει στους επενδυτές τρία εναλλακτικά σενάρια εσόδων, από 3 έως 7 δισ. ευρώ.

O κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας τα κόκκινα δάνεια, αν και πρόσθεσε ότι «δεν χρειάζεται πανικός», ότι οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και ότι πιάνουν τους στόχους τους. Μίλησε ακόμη για το σχήμα εγγυήσεων, που ετοιμάζει η κυβέρνηση, για να μειώσουν οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια, χωρίς να αναφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες για τον χρόνο ολοκλήρωσής του και έγκρισής του από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, όπως απαιτείται.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, που είναι λίγο πάνω από 2 δισ. ευρώ, όπως είπε, όχι μόνο δεν έκανε αναφορά στο γεγονός ότι παραβιάστηκαν όλες οι προθεσμίες για τον μηδενισμό τους (στο τέλος του μνημονίου και στο τέλος του έτους), αλλά επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί δεν έφτιαξαν μηχανισμούς στο κράτος για τη διευκόλυνση της εξόφλησής τους. Ακόμη, ανέφερε ότι για το 1 δισ. ευρώ εκκρεμούν αποφάσεις δικαστηρίων.

Αιχμές κατά Στουρνάρα

Ο κ. Τσακαλώτος δεν απέφυγε νέες αιχμές κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας ότι «του αρέσει η δημοσιότητα» και ότι ο ίδιος θα τον ήθελε να λειτουργεί «λίγο πιο στενά στον ρόλο του ως κεντρικού τραπεζίτη». Πάντως, είπε πως παρότι θα μπορούσε να ήταν καλύτερη η συνεργασία, «σε βασικά ζητήματα υπάρχει συνεργασία και για τη μείωση των κόκκινων δανείων και προηγουμένως όταν χρειάστηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Ο υπουργός Οικονομικών περιμένει, εξάλλου, ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση των θεσμών και θα επιστραφούν τα 600 εκατ. ευρώ των SMPs και ΑΝFAs.

Διέψευσε τα περί 13ης σύνταξης («δεν ανακοινώσαμε 13η σύνταξη») αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί η μη μείωση του αφορολογήτου από 1/1/2020, λέγοντας «κάθε πράγμα στον χρόνο του».

«Εμείς δεν κάνουμε παροχολογία», ισχυρίστηκε, την ώρα που η εφημερίδα Handelsblatt (βλ. ρεπορτάζ παρακάτω) έγραφε ότι αυτή είναι μια βασική πηγή ανησυχίας των επενδυτών.

Το σκάνδαλο Novartis

Ο κ. Τσακαλώτος δεν προβλέπει μετακίνησή του από το υπουργείο Οικονομικών έως τις εκλογές και δεν θεωρεί τον εαυτό του δελφίνο, γιατί πιστεύει ότι αυτός που θα αντικαταστήσει τον κ. Τσίπρα πρέπει να προέρχεται από τη νεότερη γενιά.

Για το θέμα των σκανδάλων είπε ότι είναι ενάντια στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και ότι αυτή βοηθάει μόνο τη Χρυσή Αυγή. Πρόσθεσε, όμως, ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis και ότι πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

Ωστόσο, έδωσε συγχωροχάρτι στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη για την παρέμβασή του στη Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι «το κάνει από μέσα του», επειδή στεναχωριέται που έχουν σπαταληθεί πόροι στον τομέα της υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή