Μάλτα: Βρέθηκε λύση για τους 49 μετανάστες

Μάλτα: Βρέθηκε λύση για τους 49 μετανάστες

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΛΕΤΑ. Την επίτευξη συμφωνίας για την αποβίβαση των 49 μεταναστών που βρίσκονταν ανοικτά της Μάλτας ανακοίνωσε, χθες, ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ. Aντιμέτωπα με την απειλή καταιγίδας, πλοιάρια του πολεμικού ναυτικού της χώρας μετέφεραν στη στεριά τους πρόσφυγες, που έπλεαν επί σχεδόν τρεις εβδομάδες, θύματα της αδυναμίας να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών. «Μετά 19 ημέρες στη θάλασσα, οι φιλοξενούμενοί μας βρήκαν τελικά καταφύγιο. Πρόκειται για μια απόδειξη της κρατικής αποτυχίας. Δεν θα έπρεπε να παίζονται πολιτικά παιχνίδια εις βάρος ανθρώπων που χρήζουν βοήθειας», ήταν το τουίτ από τον λογαριασμό της Sea-Watch.

«Οι 49 που επέβαιναν στα πλοία Sea-Watch και Sea-Eye, που έχουν ναυλωθεί από γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση, θα κατανεμηθούν μεταξύ οκτώ ευρωπαϊκών χωρών», διευκρίνισε ο Μαλτέζος πρωθυπουργός. «Βρέθηκε μια ad hoc συμφωνία. Από τους 249 μετανάστες που βρίσκονται στη Μάλτα και τους 49 που βρίσκονται επί των Sea-Watch και Sea-Eye, 220 άτομα θα κατανεμηθούν σε άλλες χώρες-μέλη (της Ε.Ε.) ή θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τζόζεφ Μουσκάτ. Οι μετανάστες θα κατανεμηθούν ανάμεσα στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία, το Λουξεμβούργο, τη Ολλανδία και την Ιταλία, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της Μάλτας. Περί τις δέκα ευρωπαϊκές χώρες είχαν δηλώσει έτοιμες να υποδεχθούν τους 49 μετανάστες, αλλά η Μάλτα επιδίωκε «συνολική» συμφωνία στην οποία θα περιλαμβάνονται οι 249 άνθρωποι που έχει υποδεχθεί τις τελευταίες ημέρες.

«Η Μάλτα δεν έκλεισε ποτέ τα λιμάνια της και παραμένει ασφαλές λιμάνι. Θέλουμε απλώς όλοι να σέβονται τους διεθνείς κανόνες που δεν δημιουργήσαμε εμείς», είπε ο Μουσκάτ. «Θέλαμε να περάσουμε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα ότι το βάρος πρέπει να μοιράζεται, διότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν πρόκειται για την υιοθέτηση θέσεων κατά των μη κυβερνητικών οργανώσεων, απλώς θέλουμε όλοι να ακολουθούν τους κανόνες», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή