Αντιφιλελεύθερο μέτωπο στην Ε.Ε. θέλει ο Σαλβίνι

Αντιφιλελεύθερο μέτωπο στην Ε.Ε. θέλει ο Σαλβίνι

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Η σύμπηξη συμμαχιών είναι το Α και το Ω της πολιτικής στο Ευρωκοινοβούλιο και από τον κανόνα αυτό δεν ξεφεύγουν ούτε οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις. Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι μετέβη χθες στην Πολωνία σε μια προσπάθεια να πείσει το πολωνικό κυβερνών κόμμα PiS να συνταχθεί με την ιταλική Λέγκα στις ευρωεκλογές.

Σκοπός του Σαλβίνι είναι να ξεπεραστεί ο κατακερματισμός των λαϊκιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων, ώστε να μπλοκάρουν συντονισμένα τις πολιτικές πρωτοβουλίες των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, που προβλέπεται να αποδυναμωθούν αλλά να παραμείνουν κυρίαρχες. Ο Σαλβίνι γνωρίζει ότι από την προβλεπόμενη άνοδο των λαϊκιστικών ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις 26 Μαΐου έως την πραγματική δυνατότητα άσκησης επιρροής ο δρόμος είναι μακρύς.

«Στην Ευρώπη πάντα μιλούσαν για τον γαλλογερμανικό άξονα. Ετοιμαζόμαστε για νέα ισορροπία και νέα ενέργεια. Η Πολωνία και η Ιταλία θα είναι πρωταγωνίστριες αυτής της νέας ευρωπαϊκής άνοιξης, της αναγέννησης των πραγματικών ευρωπαϊκών αξιών», είπε ο Σαλβίνι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του, υπουργό Εσωτερικών Γιοαχίμ Μπρουτζίνσκι, κατηγορώντας την Ε.Ε. ότι έχει ξεχάσει τις «ιουδαιοχριστιανικές ρίζες» της ευρωπαϊκής ηπείρου. «Η Ευρώπη μετά τον Ιούνιο θα μας οδηγεί όλους, δεν θα είναι σαν τη σημερινή που κυβερνάται από γραφειοκράτες», υποστήριξε. Το πολωνικό PiS με 18 ευρωβουλευτές είναι ιδρυτικό μέλος του ευρωπαϊκού κόμματος ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές), το οποίο όμως αποδυναμώνεται με την αποχώρηση των Βρετανών συντηρητικών λόγω Brexit. Η Λέγκα έχει έξι ευρωβουλευτές και ανήκει στη μικρότερη ομάδα ΕΝF (Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας). Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα δύο κόμματα προβλέπεται να αποσπάσουν περίπου 25 έδρες έκαστο.

Προσέγγιση Ορμπαν

Πριν από λίγους μήνες, ο Σαλβίνι είχε επιχειρήσει να προσεγγίσει τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι το κόμμα Fidesz θα παραμείνει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Η βασική «σημαία» με την οποία σκοπεύει να οδηγηθεί ο Σαλβίνι στις ευρωεκλογές παραμένει το μεταναστευτικό, όπως κατέστη σαφές και από τις χθεσινές δηλώσεις του στη Βαρσοβία, με τις οποίες αποδοκίμασε την απόφαση της ίδιας του της κυβέρνησης να υποδεχθεί μικρό μέρος των προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν στη Μάλτα με το σκάφος «Sea Watch».

Ο κυβερνητικός εταίρος, το Κίνημα 5 Αστέρων, αναζητεί διαφορετικές συμμαχίες για τις ευρωεκλογές. Ο επικεφαλής του Λουίτζι ντι Μάιο ανακοίνωσε ότι θα συνομιλήσει με εκπροσώπους των «Κίτρινων Γιλέκων» στη Γαλλία, με τους Πολωνούς του κόμματος Κουκίζ 15 (υπό την ηγεσία του ροκ σταρ Πάβελ Κουκίζ), τους Κροάτες του Ζίβι Ζιντ και τους Φινλανδούς του Λίικε Νιτ. Κοινή συνισταμένη θα είναι «η επιδίωξη άμεσης δημοκρατίας», ενώ το Κίνημα 5 Αστέρων υποσχέθηκε ότι θα θέσει στην υπηρεσία της νέας ομάδας το σύστημα συλλογικής λήψης αποφάσεων «Ρουσό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή