«Απειλεί» με γεωτρήσεις ο Τσαβούσογλου

«Απειλεί» με γεωτρήσεις ο Τσαβούσογλου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεωτρήσεις «γύρω από την Κύπρο» προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγο μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ολοκλήρωση της πρώτης γεώτρησης της Exxon/Mobil στον πρώτο από τους δύο στόχους του οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της αρμόδιας για την εξωτερική πολιτική κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου ερωτήθηκε για τα τεκταινόμενα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. «Μαζί με τη νέα πλατφόρμα η οποία θα φτάσει στην περιοχή, ξεκινάμε και εμείς τις εξορύξεις γύρω από την Κύπρο», είπε ο κ. Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο που έχει προμηθευτεί η Αγκυρα «θα το στείλουμε γύρω από την Κύπρο για να ξεκινήσουμε τις εργασίες». Και υπογράμμισε ότι «εμείς δεν είμαστε εναντίον των εξορύξεων γύρω από την Κύπρο. Ομως πρέπει να εξασφαλίσουμε εδώ τα δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων. Αυτό περιμένουμε και από την Ε.Ε. και από τη διεθνή κοινότητα».

Το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Stena Icemax» έχει ήδη μετακινηθεί στον δεύτερο στόχο, τον «Γλαύκο-1». Δεν ανακοινώθηκαν αποτελέσματα από την πρώτη γεώτρηση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετώπισε ορισμένα προβλήματα, λόγω των υψηλών πιέσεων στον βυθό. Το συγκεκριμένο στοιχείο αναδεικνύει τις αντικειμενικές δυσκολίες, αλλά και τους περιορισμούς που θα συναντήσουν και οι Τούρκοι εφόσον προχωρήσουν σε γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος. Ως προς τα αποτελέσματα, αναμένεται να γίνει μια συνολική ανακοίνωση, όταν ολοκληρωθεί και η γεώτρηση στον δεύτερο στόχο, περί τα μέσα Φεβρουαρίου. Η διαχείριση των ανακοινώσεων αναμένεται να γίνει με βάση το μέγεθος του κοιτάσματος. Επιπλέον, προχωρούν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στις επόμενες γεωτρήσεις της γαλλικής Total και της ιταλικής ENI, που δεν αναμένονται πριν από το τέλος του 2019. Οι χαμηλοί τόνοι που χρησιμοποιεί η Λευκωσία σχετικά με τις γεωτρήσεις στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση πιθανών τουρκικών αντιδράσεων σε μια περίοδο που υφίσταται κλίμα αναθέρμανσης των διαδικασιών, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες συζητήσεις για το Κυπριακό.

Παρά την ευρύτερη στρατιωτικοποίηση της προβολής των τουρκικών θέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 συνεχίζονται δίχως παρενοχλήσεις. Αντιθέτως, η κατάσταση στο Αιγαίο ήταν χθες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα απαιτητική για την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.). Συνολικά βρέθηκαν στον αέρα 12 ελληνικά F-16 προκειμένου να αναχαιτίσουν και να εμπλακούν σε εικονικές αερομαχίες έξι φορές με τουρκικά μαχητικά. Οι δύο πρώτες εμπλοκές καταγράφηκαν στα βορειοδυτικά και στα νοτιοανατολικά Χίου (14.35 και 14.45) και οι τέσσερις υπόλοιπες στα ανατολικά της Ρόδου, ανάμεσα στις 15.35 και στις 16.05.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή