Τελευταίο χαρτί από Τσίπρα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή προειδοποίηση στον Πάνο Καμμένο να μην άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, διαφορετικά αναπόφευκτα «θα μετρηθούμε στη Βουλή», έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προαναγγέλλοντας πως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την εθνική αντιπροσωπεία. Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Open υπενθύμισε, ουκ ολίγες φορές και σε όλους τους τόνους, πως ο κυβερνητικός του εταίρος έχει δηλώσει κατά το παρελθόν πως δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του προς την πλειοψηφία και δεν θα συνταχθεί με τους αντιπάλους της κυβέρνησης. Αν ωστόσο «αποφασίσει να αλλάξει θέση», ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «δεν θα έχει άλλη επιλογή» από το να ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής. Στην ίδια λογική ο κ. Τσίπρας, πετώντας σταθερά το μπαλάκι στην πλευρά Καμμένου, σημείωσε πως η ενδεχόμενη αλλαγή στάσης του προέδρου των ΑΝΕΛ θα είναι «ένα μεγάλο βάρος για να το αναλάβει». Υπογράμμισε μάλιστα, πως όλα τα παραπάνω θα κριθούν κατά τη συνάντησή τους, αύριο Παρασκευή, όπου θα του ζητήσει να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Ο κ. Τσίπρας πάντως εμφανίστηκε βέβαιος πως, αν χρειαστεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, θα εξασφαλίσει τον αριθμό 151 που χρειάζεται για να συνεχίσει να κυβερνά.

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να συνεχίσει ο κυβερνητικός βίος με ψήφο ανοχής, άφησε πρώτη φορά ανοικτό παράθυρο πρόωρων εκλογών. Παρά το γεγονός πως προσφάτως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κυβέρνηση μειοψηφίας, ο κ. Τσίπρας το απέκλεισε με τη φράση «συνταγματικά δεν υπάρχει πρόβλημα, πολιτικά όμως είναι σαφές ότι υπάρχει», προσθέτοντας πως «σε αυτή την περίπτωση θα πάω σε πρόωρες εκλογές συντεταγμένα και εν ευθέτω χρόνω». Αποσαφηνίζοντας το «εν ευθέτω χρόνω», σημείωσε πως πρέπει πρώτα να κλείσουν σημαντικές εκκρεμότητες που θα έχει η κυβέρνηση, όπως βεβαίως αυτή των Πρεσπών, αλλά και της συνταγματικής αναθεώρησης και ακολούθως να στηθούν κάλπες. Επανέλαβε ωστόσο πως το σενάριο αυτό δεν το θεωρεί πιθανό, καθώς πιστεύει πως υπάρχουν οι 151 που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Την ίδια ώρα, όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε πως θα έρθει στην ελληνική Βουλή εντός του Ιανουαρίου, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένει να σταλεί από τα Σκόπια στο ελληνικό ΥΠΕΞ το πλήρες κείμενο των αλλαγών στο Σύνταγμα της γείτονος, το οποίο θα εξεταστεί και ακολούθως θα δρομολογηθεί η διαδικασία. Οσον αφορά το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως θα έρθει προς ψήφιση σε μεταγενέστερο χρόνο, «για τεχνικούς λόγους», όχι πολύ αργότερα. Προσέθεσε, δε, πως θα εξαρτηθεί από το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Υπόθεση Novartis

Οσον αφορά τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη και την έρευνα για τη Novartis, απέκλεισε τη σκευωρία, που υιοθετεί η αντιπολίτευση, σημειώνοντας πως η θεωρία αυτή αποτελεί παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, καθώς λέει πως «οι συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί είναι σκευωροί». Για τον κ. Πολάκη, δε, επέλεξε να τον καλύψει. Αναγνωρίζοντας μεν πως ήταν λάθος του η δημοσιοποίηση του γράμματος που έστειλε στον εισαγγελέα με τις υποθέσεις που δεν έχουν προχωρήσει, υποστήριξε πως στην περίπτωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας πρέπει να κρίνουμε την ουσία των όσων λέει και όχι το ύφος του. Οσον αφορά την εκλογή του ΠτΔ, ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου, λέγοντας πως «ήταν μια καλή επιλογή από μέρους μου» που «υπηρέτησε τα συμφέροντα της χώρας». Τέλος, όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας κάλεσε μία ακόμη φορά τον κ. Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, κατηγορώντας τον πως «ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή