Γεώτρηση ExxonMobil: Τον Φεβρουάριο τα σπουδαία

Γεώτρηση ExxonMobil: Τον Φεβρουάριο τα σπουδαία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση ενός μηνός θα πάρουν οι επίσημες ανακοινώσεις των ενεργειακών δυνατοτήτων, του πολλά υποσχόμενου τεμαχίου της κυπριακής ΑΟΖ, του 10. Η ολοκλήρωση των εργασιών στον πρώτο στόχο που έχει επιλεγεί, καθώς και η μετακίνηση του βρετανικού γεωτρύπανου στο δεύτερο, διατηρεί ενεργό το ερευνητικό πρόγραμμα της Δημοκρατίας έως ότου ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός και με τα άλλα τεμάχια της Γάλλο-ιταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI.

Η μη ανακοίνωση αποτελεσμάτων, μετά το πέρας των εργασιών στο στόχο «Δελφύνη», ήταν αναμενόμενη εξέλιξη και πηγάζει από τη συνήθη τακτική των εταιρειών να προβαίνουν σε επίσημες ανακοινώσεις όταν έχουν ενώπιον τους, το σύνολο των δεδομένων που έχουν αντλήσει από τις γεωτρήσεις. Αν κάτι μπορεί να έχει ενδιαφέρον, στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι οι εργασίες ολοκληρώθηκαν χωρίς να παρουσιαστούν ιδιαίτερα προβλήματα, κατά την κάθοδο του τρυπανιού στο βυθό αλλά και την απουσία κλίματος έντασης ή προκλήσεων στην περιοχή.

Στον «Γλαύκο»

Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν επίσημα από το Υπουργείο Ενέργειας, το βρετανικό γεωτρύπανο «Stena Icemax» όχι μόνο μετακινήθηκε, στον δεύτερο στόχο που έχει επιλεγεί να τρυπήσει, τον «Γλαύκο» αλλά μάλιστα έχει πιάσει δουλειά. Όπως αφέθηκε να διαρρεύσει μετά τον τερματισμό των εργασιών, στο στόχο «Δελφύνη» οι εργασίες τις ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα μέσα Φεβρουαρίου.

Την περίοδο εκείνη, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, Υπουργείο Ενέργειας και εταιρεία αναμένεται να δώσουν μια εικόνα για τα όσα εντοπίσθηκαν από τις δυο γεωτρήσεις. Πάντος από πλευράς Υπουργείου γίνεται λόγος για «ανακοινώσεις (που) θα γίνουν με την ολοκλήρωση και του δεύτερου αυτού σκέλους του παρόντος ερευνητικού προγράμματος».

Νοουμένου ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για προβλήματα που παρουσιάστηκαν, κατά την διάρκεια των ερευνών πηγές με γνώση διαβεβαίωναν πως οι εργασίες ολοκληρώθηκαν στη βάση του προγραμματισμού που έχει γίνει. Τα δε προβλήματα που παρουσιάστηκαν χαρακτηρίζονται, από τις ίδιες πηγές, ως συνηθισμένα που σε καμία περίπτωση δεν επηρέασαν το χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών.

Το ενεργειακό δυναμικό

Παρά τη γνωστοποίηση για ανακοινώσεις σε ένα μήνα περίπου δεν είναι βέβαιο αν Υπουργείο Ενέργειας και εταιρεία μετά το πέρας των εργασιών στο στόχο «Γλαύκος» αναφερθούν σε ποσότητες υδρογονανθράκων. Όλα, όπως μας επισημάνθηκε, θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία των δυο γεωτρήσεων.

Αναφορά σε ποσότητες θα γίνει μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν ισχυρά στοιχεία, σε διαφορετική περίπτωση θα γίνεται παραπομπή σε ενδελεχή μελέτη των δεδομένων κάτι που έγινε και στην περίπτωση της γεώτρησης στο στόχο «Καλυψώ», του τεμαχίου 6.

Η ανακοίνωση για «Δελφύνη»

«Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Delphyne-1» στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream O.P.C., η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω Τεμάχιο. Το δε πλοίο – γεωτρύπανο «Stena Icemax» έχει ήδη μετακινηθεί και ξεκίνησαν οι εργασίες στον δεύτερο στόχο «Glaucus-1» της κοινοπραξίας στο ίδιο Τεμάχιο.

Επισημαίνεται, παράλληλα, ότι κατόπιν συνεννόησης Υπουργείου και κοινοπραξίας περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν με την ολοκλήρωση και του δεύτερου αυτού σκέλους του παρόντος ερευνητικού της προγράμματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή