Παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις εντός της ΠΓΔΜ

Παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις εντός της ΠΓΔΜ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη στα Σκόπια τις τελευταίες ώρες προκειμένου να εξευρεθεί η απαραίτητη ισορροπία που θα οδηγήσει στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 80 βουλευτών οι οποίοι απαιτούνται για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών, του τελευταίου δηλαδή βήματος πριν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από πλευράς ΠΓΔΜ. Σκοπός είναι η ταχύτερη δυνατή πραγματοποίηση της ψηφοφορίας. Σήμερα, έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια, που επρόκειτο να ξεκινήσει χθες.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι η πλειοψηφία των δύο τρίτων δεν έχει εξασφαλιστεί, λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με το αλβανικό κόμμα «BESA», το οποίο διαθέτει δύο έδρες. «Αυτό που ζητεί το “BESA” είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, “μακεδονική/ πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, να μη δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης. Εργαζόμαστε για την εξεύρεση μιας λύσης σε ό,τι αφορά την τεχνική διατύπωση, με ποιον τρόπο η υπηκοότητα θα είναι “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” χωρίς οι Αλβανοί και οι άλλες εθνοτικές ομάδες να είναι Μακεδόνες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ.

Πρακτικά, είναι απολύτως σαφές ότι οι Αλβανοί προσπαθούν να επιτύχουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη σε αυτή τη φάση και οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Ζάεφ συνιστούν και ένα έμμεσο μήνυμα προς όλους όσοι μπορούν να διαδραματίσουν έναν ρόλο ώστε να υπερκεραστεί το πρόβλημα. Στην πράξη, πάντως, τα περιθώρια ελιγμών του κ. Ζάεφ στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι περιορισμένα, καθώς ταυτόχρονα με τις διαπραγματεύσεις που έχει με τους Αλβανούς, επιχειρεί να διατηρήσει και μια ισορροπία με τους Σλαβομακεδόνες που αποσχίσθηκαν από το VMRO προκειμένου να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, χθες έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ότι πρόσφατα συνεδρίασε ξανά στη Θεσσαλονίκη η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – ΠΓΔΜ για τη διερεύνηση των σχολικών εγχειριδίων, της οποίας από ελληνικής πλευράς προΐσταται ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης. Από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ετέθησαν τρία ζητήματα. Πρώτον, να δοθούν άμεσα οδηγίες ώστε να μη διδάσκεται ύλη με αλυτρωτικό περιεχόμενο. Δεύτερον, να αφαιρεθούν από τα βιβλία εικόνες που παραπέμπουν στη μακεδονική αρχαιότητα και, τρίτον, να εξαλειφθούν οι ιστορικοί χάρτες που προβάλλουν διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή