Θρίλερ με την πλειοψηφία των 151 βουλευτών

Θρίλερ με την πλειοψηφία των 151 βουλευτών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξαρτήτως της έκβασης του σημερινού κρίσιμου τετ α τετ των κ. Τσίπρα και Καμμένου, από το οποίο θα κριθεί και το μέλλον της συγκυβέρνησης, στο Μαξίμου μετρούν ήδη τους βουλευτές οι οποίοι δυνητικά μπορούν να προστεθούν στους κυβερνητικούς, εάν ο κ. Τσίπρας ενεργοποιήσει το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης ώστε να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης, από τη στιγμή που θα αποχωρήσει ο κ. Καμμένος.

Στην Ηρώδου Αττικού αναζητούν μίνιμουμ 6 βουλευτές για να πιάσουν τον απαιτούμενο αριθμό 151. Στους 145 δεδομένους του ΣΥΡΙΖΑ προστίθεται η κ. Παπακώστα. Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, παρά το γεγονός πως δεν μιλάει δημόσια για τις προθέσεις της, έχει δώσει το στίγμα της. Προσφάτως, άλλωστε, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει ακόμα και τη συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας πως «αν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, θα την ψηφίσω». Ακόμα πιο βέβαιο είναι πως θα στηρίξει με την ψήφο της την κυβέρνηση της οποίας είναι μέλος.

Το μεγάλο μπρα ντε φερ όσον αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης δεν είναι άλλο από τους ΑΝΕΛ, με το τοπίο, όπως προειπώθηκε, να ξεκαθαρίζει σήμερα μετά τη συνάντηση πρωθυπουργού και Π. Καμμένου. Ανεξάρτητα από το τι θα ειπωθεί μεταξύ τους, δεδομένο πως θα στηρίξουν την κυβέρνηση σε μία ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης είναι οι κ. Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις. Ο μεν πρώτος είναι πλέον στη γραμμή Μαξίμου, καθώς εκτός από τη συμφωνία των Πρεσπών, που έχει δηλώσει ξεκάθαρα εδώ και καιρό πως θα την ψηφίσει, προσφάτως τοποθετήθηκε σχετικά και με την ψήφο εμπιστοσύνης, εκδηλώνοντας την πρόθεση να μην παραδώσει την έδρα του «όσο χρειάζεται» για να μην πέσει η κυβέρνηση. Της ίδιας λογικής –«εγώ δεν ρίχνω αριστερή κυβέρνηση»– είναι και ο Κ. Ζουράρις, που προσμετρείται σε εκείνους που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, παρά το γεγονός πως εκείνος έχει αρνητική στάση έναντι των Πρεσπών.

Η κ. Χρυσοβελώνη και ο κ. Κουίκ που έχουν δηλώσει τη στήριξή τους στην κυβέρνηση δεν υπολογίζονται, καθώς δεν είναι βουλευτές, όπως και ο υφυπουργός Υποδομών Ν. Μαυραγάνης. Αντίθετα, οι κ.κ. Κόλλια-Τσαρουχά και Κατσίκης έχουν δηλώσει πως θα αποσύρουν και τη στήριξή τους στην κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η στάση των άλλων δύο υπουργών των ΑΝΕΛ, της κ. Κουντουρά και του κ. Κόκκαλη. Αμφότεροι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, είναι όμως από εκείνα τα στελέχη που διατηρούν πολύ στενούς δεσμούς με το Μαξίμου. Δεν είναι τυχαίο πως στην πρόσφατη αναβληθείσα τελικά Κ.Ο. των ΑΝΕΛ δεν θα προσέρχονταν, ενδεικτικό των αποστάσεων που έχουν από το κόμμα. Με αυτά τα δεδομένα, αν οι δύο αποφασίσουν πως δεν ρίχνουν την κυβέρνηση στην οποία μέχρι σήμερα μετέχουν, ο αριθμός εκείνων που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης φτάνει τους 150. Επιγραμματικά: 145 ΣΥΡΙΖΑ συν Παπακώστα, Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις, Κουντουρά και Κόκκαλης. Για τον απαραίτητο αριθμό 151 λείπει ένας. Ποιος μπορεί να είναι; Τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο κ. Σπ. Δανέλλης, βουλευτής του Ποταμιού. Η στήριξή του στις Πρέσπες είναι δεδομένη.

Οσον αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Δανέλλης λέει σε συνομιλητές του πως χωρίς να είναι φανατικός υποστηρικτής της κυβέρνησης, το κομβικό ερώτημα σε τέτοιες διαδικασίες δεν είναι μόνο ποιος θα φύγει, αλλά και ποιος θα έρθει. Με αυτό τον τρόπο δηλώνει την έντονη αποστροφή του στην προοπτική ανόδου στην εξουσία της Ν.Δ., κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν αποκλείεται να είναι ο 151ος που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Στις ίδιες, άλλωστε, συζητήσεις προσθέτει πως η διαδικασία αυτή συνδέεται με το Μακεδονικό και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να μη λάβει υπ’ όψιν του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή