«Οταν το σεξ ήταν βρώμικο»: η Νέα Υόρκη στα ’70s

«Οταν το σεξ ήταν βρώμικο»: η Νέα Υόρκη στα ’70s

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προφέρεται «Ντιους», για την ακρίβεια «Δε Ντιους» (The Deuce) και αυτός είναι ο τίτλος μιας τηλεοπτικής σειράς του συνδρομητικού premium καναλιού ΗΒΟ. Η σειρά έχει κάνει ήδη δύο κύκλους και τώρα προετοιμάζεται ο τρίτος (και τελευταίος). Το Ντιους ήταν μια γειτονιά στο Μανχάταν, για την ακρίβεια πέριξ της Τάιμς Σκουέαρ.

Την εποχή κατά την οποία διαδραματίζεται η σειρά, τη δεκαετία του ’70, το Ντιους ήταν κακόφημο και οι δημιουργοί της, το δυναμικό ντουέτο των Ντέιβιντ Σάιμον («The Wire», «Treme» κ.ά.) και Τζορτζ Πελεκάνος, επικεντρώνονται στο πώς άνθησαν την περίοδο εκείνη τα πορνοσινεμά, τα «ροζ» μασατζίδικα, τα άθλια pip shows και γενικά η βιομηχανία της σκληρής πορνογραφίας, τα κέρδη της οποίας καρπώνονταν μαφιόζικες οικογένειες.

Οποιος έχει μεγαλώσει στη δεκαετία του ’70 έχει, έστω και από μακριά, μια πολύ σκοτεινή εικόνα. Ταινίες όπως «Shaft», «Κακόφημοι δρόμοι», «Ταξιτζής», «The Warriors» και «Saturday Night Fever», άσματα όπως το «Take a Walk on the Wild Side» του Λου Ριντ, ειδήσεις όπως το περίφημο μπλακ άουτ (όταν επί 25 συνεχείς ώρες η πόλη παρέμεινε χωρίς ηλεκτροδρότηση!) δεν άφηναν περιθώρια για το τι σήμαινε Νέα Υόρκη στα ’70s: μια μητρόπολη σε καθεστώς χρεοκοπίας, παρακμής, ηδονισμού – αλλά και μιας αθωότητας που δεν υπάρχει σήμερα, που είναι, ας πούμε, πεντακάθαρη (αλλά και πανάκριβη). «When sex was dirty» (όταν το σεξ ήταν βρώμικο) τιτλοφορείται ένα βιβλίο για τη Νέα Υόρκη εκείνης της εποχής. Και όμως, η πατίνα του χρόνου προκαλεί πάντοτε μια ιδιότυπη νοσταλγία. Η σειρά «The Deuce» δεν έχει καμία απολύτως νοσταλγική χροιά. Κι ωστόσο, οτιδήποτε σε φέρνει σε επαφή με αλλοτινούς καιρούς, ακόμα και το «βρώμικο σεξ» (ή κυρίως αυτό!) μοιάζει ενίοτε με έναν ακόμα προυστικό χαμένο παράδεισο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή