Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Χορού στην Καλών Τεχνών

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Χορού στην Καλών Τεχνών

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χορευτές με και χωρίς αναπηρία καταδύονται στον βυθό για να μεταδώσουν ένα μήνυμα ειρήνης και ανεκτικότητας («Drops of Breath» των Sophie Bulbulyan και Αποστολίας Παπαδαμάκη). Τέσσερις μοναχικοί άνθρωποι «συνομιλούν» με διστακτικές, αλλά συναισθηματικά φορτισμένες χειρονομίες σε μια παράσταση που σωματοποιεί κρυμμένες πτυχές της φινλανδικής κουλτούρας (Quiet Emotions του Teemu Kyytinen). Ενας τετραμελής θίασος αγωνίζεται για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των χορευτών στην Αργεντινή («Working Dancers» των Julia M.Heimann και Κωνσταντίνας Μπούσμπουρα). Ενας νεαρός άνδρας προσπαθεί μάταια να απαλλαγεί από το σχεδόν άψυχο σώμα μιας άγνωστης γυναίκας («Some Ways to Get Rid of a Body» των Hannes Renvall και Ria Backstrom). Δύο γυναίκες και ένα αγόρι από τη Δανία ανακαλύπτουν τη μαγεία του χορού («Nothing Matters When We’re Dancing» της Maia Elisabeth Sorensen, και τέσσερα θύματα trafficking συνεργάζονται με τρεις κινηματογραφιστές για να αφηγηθούν τις ιστορίες τους με «όχημα» τη σωματική κίνηση. 

Μολονότι έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τον χορό, οι ταινίες του Athens Video Dance Festival αφηγούνται πολύ διαφορετικές ιστορίες και θίγουν ποικίλα κοινωνικά, πολιτικά και ατομικά ζητήματα, ενώ παράλληλα επιτρέπουν στο αθηναϊκό κοινό να εξοικειωθεί με τις δυνατότητες του videodance ως μέσου καλλιτεχνικής έκφρασης και πειραματισμού. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Χορού, που διοργανώνει για ένατη χρονιά η ομάδα AVDP, θα φιλοξενηθεί από τις 18 έως τις 20 Ιανουαρίου στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Το κινηματογραφικό πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές ταινιών μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους από όλο τον κόσμο, διαγωνιστικό τμήμα με κριτές τα μέλη του κοινού, ένα αφιέρωμα στις αντισυμβατικές γυναίκες του χορού με τίτλο «Women in Action», στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν 23 φιλμ με ελεύθερη είσοδο, μία ενότητα με σύντομα έργα Ούγγρων καλλιτεχνών, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Szerpentin Dance Film Festival, όπως επίσης ομιλίες, συζητήσεις, σεμινάρια και εργαστήρια με τη συμμετοχή δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι «ζωντανές» παραστάσεις χορού και θεάτρου, που θα φιλοξενηθούν στον ίδιο χώρο το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Ιανουαρίου. Μεταξύ άλλων, η χορογράφος Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου και ο μουσικός Panu συνυπογράφουν ένα ατμοσφαιρικό θέαμα για την απώλεια και την αέναη αναζήτηση («In case of loss»), ο Δημήτρης Σωτηρίου οραματίζεται έναν… «Μεγάλο κουραμπιέ» και η Αθανασία Κανελλοπούλου παρουσιάζει ένα ποιητικό «Μανιφέστο Μικρού Μήκους».

Τέλος, στο πλαίσιο της καθιερωμένης πλέον δράσης «Promenade», ερμηνευτές παρουσιάζουν τα αποτελέσματα του πειραματισμού τους πάνω σε μία συγκεκριμένη ιδέα υπό τη μορφή έργων «υπό-κατασκευή». Πλήρες πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: www.athensvideodanceproject.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή