Ο σεξισμός δίπλα μας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν γνωρίζω τον Γιαν Μουά, δεν έχω διαβάσει ούτε μία λέξη από τα βιβλία του. Το τελευταίο που κυκλοφόρησε στα ελληνικά, το 2006, είναι εξαντλημένο –όχι γιατί έγινε ανάρπαστο– και ενδεικτικό, ίσως, των ενδιαφερόντων του. «Partouz»: ο σεξομανής αισθηματίας Κουσκούς αναζητεί το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου του, τη Λαϊλά, στο κλαμπ ανταλλαγής συντρόφων όπου συχνάζει. Μακριά από το δικό μου πεδίο ενδιαφερόντων…

Δεν έχω διάθεση, λοιπόν, να τον υπερασπιστώ για το «σεξιστικό παραλήρημά» του που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη Γαλλία: από τον σκηνοθέτη Ματιέ Κασοβίτς, που τον αποκάλεσε «merde» μέχρι την πρώην Πρώτη Κυρία Βαλερί Τριερβελέρ, που ανέβασε σε ένδειξη διαμαρτυρίας στο Twitter παλαιότερο πρωτοσέλιδο του περιοδικού Charlie Hebdo το οποίο την απεικόνιζε ως ακτιβίστρια των Femen.

Τι είπε, όμως, ο 50χρονος Γάλλος συγγραφέας και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου; Τίποτα ρηξικέλευθο ή πρωτότυπο. Σε συνέντευξή του δήλωσε ότι για τον ίδιο οι γυναίκες άνω των 50 είναι αόρατες, είναι αδύνατον να τις ερωτευθεί. Προτιμά τις κατά πολύ νεότερές του και δη τις Ασιάτισσες. Ε, και λοιπόν; Είναι προφανές, όπως σχολίασε ο δημοσιογράφος της Liberation Κεντίν Ζιράρ, ότι ως μικρό παιδί που δεν αγαπήθηκε αρκετά από τους γονείς του, ο Μουά ψάχνει σ’ αυτές τις «άνισες» σχέσεις τον θαυμασμό, επιδιώκει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Για τις δικές του προτιμήσεις μίλησε. Eχει δικαίωμα να επιλέγει όποια σύντροφο θέλει, να γίνεται όσο αντιπαθής θέλει.

Ενας άλλος σεξισμός είναι πιο επικίνδυνος: αυτός στον οποίο κανείς εκτίθεται σε μικρές δόσεις, κάθε μέρα. Οπως τα πρόσφατα δημοσιεύματα σε ελληνικά δημοσιογραφικά πόρταλ για την ηθοποιό Κιμ Κατράλ που «στα 62 της δεν θυμίζει πια τη σεξοβόμβα Σαμάνθα τoυ “Sex and the City”» – μα, θα ήταν γελοίο αν τη θύμιζε. Για τις «επώνυμες» κυρίες που είναι εντυπωσιακές «παρά» τα 40 ή 50 τους χρόνια. Ή για τις μαμάδες της σόουμπιζ που «δεν θα πιστέψετε ότι έχουν αυτό το σώμα». Ο σεξισμός που καταδικάζει εγκλήματα με θύματα γυναίκες (από την Ειρήνη Λαγούδη και την Ελένη Τοπαλούδη μέχρι την 28χρονη στην Κέρκυρα) αλλά με αστερίσκους. Ο σεξισμός των γονιών που δεν θα μάθουν ποτέ στις κόρες τους να αγαπούν τις ρυτίδες τους και στους γιους τους να βλέπουν κάτω από την επιφάνεια και να σέβονται το «όχι». Ο σεξισμός της διπλανής πόρτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή