Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: «Καθαροί» οι ύποπτοι φάκελοι στα πανεπιστήμια

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: «Καθαροί» οι ύποπτοι φάκελοι στα πανεπιστήμια

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοίνωση σχετικά με τα περιστατικά ύποπτων φακέλων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και λοιπούς φορείς σε διάφορες περιοχές της χώρας εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με αυτή, «από τις μέχρι στιγμής αναλύσεις των δειγμάτων που πραγματοποιήθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΑΑΔΕ), σε κανένα φάκελο δεν βρέθηκε σκόνη ή άλλες ουσίες πέραν των ερεθιστικών ουσιών που ανιχνεύθηκαν στο αρχικό δείγμα».

Ο πρώτος φάκελος εντοπίστηκε σε κτίριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, όπου 7 άτομα που ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενό του παρουσίασαν ενοχλήσεις και τέθηκαν σε καραντίνα.

Από την ανάλυση του δείγματος του φακέλου στο Γενικό Χημείο του κράτους, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης.

Ακολούθησε μπαράζ αποστολών ύποπτων φακέλων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλη τη χώρα, σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στη Θεσσαλονίκη καθώς και στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.

Πρόκειται για 30 φακέλους που έχουν καταγραφεί επίσημα από την αστυνομία και έναν ακόμα που δήλωσε από χτες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ότι παρέλαβε πριν τα Χριστούγεννα, αλλά τον πέταξε γιατί δεν θεώρησε ότι ήταν κάτι σημαντικό και δεν βρέθηκε.

Επίσης όλοι οι φάκελοι περιέχουν φυλλάδια με αναφορές υπέρ του Ισλάμ, γραμμένες στα αραβικά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρμόδιος παράγοντας, η αποστολή των φακέλων δεν φαίνεται ότι αποσκοπούσε στο να προκαλέσει κακό σε ανθρώπους, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς το γεγονός με ελαφρότητα, γι' αυτό όλος ο μηχανισμός είναι σε επιφυλακή.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε συνεργασία με τις άλλες αρχές ασφαλείας, αναζητά στοιχεία για τον αποστολέα ή τους αποστολείς των φακέλων, οι οποίοι φαίνεται πως έχουν αρχίσει να στέλνονται εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, αφού κάποιοι βρέθηκαν πριν από τις γιορτές, αλλά συνεχίζουν να φτάνουν καινούργιοι.

Όλοι οι φάκελοι μεταφέρονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους στην Αθήνα, το οποίο έχει τεθεί από χτες σε επιφυλακή από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και δουλεύει επί 24ωρου βάσεως και το Σαββατοκύριακο, ενώ από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), της ΕΛ.ΑΣ, έχει δοθεί εντολή στις περιφερειακές υπηρεσίες, όσοι φάκελοι εντοπίζονται από δω και στο εξής να φυλάσσονται στα τοπικά χημεία, μέχρι να παραληφθούν από τα ειδικά κλιμάκια για την Αθήνα.

Μέχρι το πρωί αναμένεται ότι θα φτάσουν από την ηπειρωτική Ελλάδα όλοι οι φάκελοι στην Αθήνα με αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής, ενώ από τα νησιά θα μεταφερθούν αύριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή