Ο Τραμπ ετοιμάζεται για κήρυξη έκτακτης ανάγκης την ώρα που οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να «ανοίξουν» το κράτος

Ο Τραμπ ετοιμάζεται για κήρυξη έκτακτης ανάγκης την ώρα που οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να «ανοίξουν» το κράτος

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο με το οποίο τερματίζεται η αναστολή λειτουργίας ορισμένων ομοσπονδιακών υπηρεσιών που προκλήθηκε από την αντιπαράθεση του Κογκρέσου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Με βάση το κείμενο αυτό, μπορούν να επαναλειτουργήσουν το υπουργείο Εσωτερικών και η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους 240 υπέρ, έναντι 179 κατά, παρά τις αντιδράσεις του Τραμπ. Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικανός Μιτς Μακόνελ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, έχει δηλώσει ότι δεν θα το προωθήσει προς ψήφιση από τους γερουσιαστές καθώς  συνεχίζεται το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς αναφορικά με την επαναλειτουργία των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους.

Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί χθες ότι θα προχωρήσει στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τα δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι μία από τις λιγοστές επιλογές που διαθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος αφότου απέρριψε την προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών στην Γερουσία να καταρτιστεί ένα διαδικαστικό πλαίσιο που θα επέτρεπε την επαναλειτουργία της κυβέρνησης, αλλά και την έναρξη συζήτησης για το μεταναστευτικό θέμα.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε επίσης να τερματίσει τη μερική διακοπή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, εάν οι ηγέτες στο Κογκρέσο συμφωνήσουν για την λειτουργία των υπηρεσιών, αφήνοντας τη δραματική κατάσταση που έχει προκληθεί με το συνοριακό τείχος να κριθεί στα δικαστήρια.

«Εάν δεν επιτύχουμε μία συμφωνία με το Κογκρέσο, είναι πιθανό ότι θα το κάνω αυτό. Θα μπορούσα να πω ότι θα το κάνω», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο λόγο για να μην το κάνω. Θα δούμε τι θα συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες» τόνισε.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους καθώς αναχωρούσε από τον Λευκό Οίκο για το ΜακΑλεν του Τέξας, ότι έχει «απόλυτο δικαίωμα» να κηρύξει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή