Αλλεπάλληλες παλινωδίες από Π. Καμμένο

Αλλεπάλληλες παλινωδίες από Π. Καμμένο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνταγή που να διασφαλίζει αφενός τη συνέχιση της παρουσίας του ιδίου και των ΑΝΕΛ στα υπουργικά έδρανα, και αφετέρου τη μη διάλυση του κόμματός του υπό το βάρος της συμφωνίας των Πρεσπών, εν αναμονή των τελικών αποφάσεων στα Σκόπια επί της εκεί συνταγματικής αναθεωρήσεως, φάνηκε χθες στη Βουλή να αναζητεί ιδιαιτέρως έντονα ο κ. Π. Καμμένος.

Αρχικώς με δήλωσή του σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας ότι δεν τελεί υπό παραίτηση, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που τοποθετήσεις του ιδίου, επίσημες ή και αποδιδόμενες σε αυτόν, δημιούργησαν την τελευταία περίοδο, αναφορικά με την προοπτική αποχώρησής του από τη δικομματική πλειοψηφία. Στη συνέχεια άμβλυνε περαιτέρω τις εντυπώσεις, αφού τη φερόμενη βασική του απόφαση για αποχώρηση των υπουργών των ΑΝΕΛ, μετέτρεψε σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος σε πρόταση προς επικύρωση από τους βουλευτές του. Λίγο αργότερα δε, μετά το τέλος της συνεδρίασης, σε ανάρτησή του στο Twitter επισήμαινε ότι δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αλλά διαφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο ως προς το θέμα του ονόματος. Τούτων δοθέντων και βάσει αυτών των διαδοχικών, έως χθες το απόγευμα, εξελίξεων, το κατ’ αρχάς πολιτικό συμπέρασμα στο Περιστύλιο και στα σχόλια άτυπων συζητήσεων μεταξύ βουλευτών της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης ήταν πως υπό την αίρεση των οριστικών αποφάσεων από τη Βουλή των Σκοπίων, μοιάζει να απομακρύνονται τα αρνητικά σενάρια για τη δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία στην Αθήνα.

«Ούτε έχω υποβάλει παραίτηση από υπουργός, ούτε μπορεί να προδικάζει η Ν.Δ. το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια, ούτε έχω δηλώσει πουθενά επισήμως ή ανεπισήμως ότι εγώ τελώ υπό παραίτηση», είπε νωρίς το πρωί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, με αφορμή τις σφοδρές επιθέσεις που εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση εις βάρος του, κάνοντας λόγο για «απερχόμενο υπουργό».

Αργότερα, σε έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος, ο κ. Καμμένος φέρεται να συνάντησε τουλάχιστον την απροθυμία των περισσοτέρων να συναινέσουν στην ιδέα-πρότασή του για αποχώρηση από την κυβέρνηση, στην περίπτωση κατά την οποία η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο προς κύρωση: Με την ιδέα αυτή εμφανίστηκαν να συμφωνούν μόνο η κ. Κόλλια-Τσαρουχά και ο κ. Κ. Κατσίκης. Στον αντίποδα, οι Ν. Μαυραγάνης, Αθ. Παπαχριστόπουλος, Κ. Ζουράρις και Β. Κόκκαλης είπαν σύμφωνα με πληροφορίες ότι επί ενός τέτοιου ζητήματος δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση, καθώς απουσίαζαν από τη συνεδρίαση η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά (είναι στο εξωτερικό) και η υφ. Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Αλλες πληροφορίες έφεραν κατά τη διάρκεια της συζήτησης να δέχεται πιεστικές ερωτήσεις ο κ. Κόκκαλης αναφορικά με τις προθέσεις του σε πιθανή ψηφοφορία παροχής εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ο εν λόγω βουλευτής φέρεται να είπε ότι δεδομένης της απουσίας των δύο προαναφερθέντων στελεχών αλλά και του κ. Τ. Κουίκ, δεν μπορεί να λάβει τελική θέση.

«Θα είμαστε σε συνεχή συνεδρίαση» φέρεται να είπε δίνοντας τέλος στη χθεσινή συζήτηση ο κ. Καμμένος, σημειώνοντας ότι άπαντες θα πρέπει να αναμένουν την κρίσιμη ψηφοφορία στα Σκόπια.

Λίγη ώρα μετά το τέλος της συνεδρίασης με tweet ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ «διευκρίνιζε» ότι αρνητική ψήφο σε διαδικασία παροχής εμπιστοσύνης στη Βουλή θα έδιναν οι ΑΝΕΛ μόνο στην περίπτωση που αυτή η διαδικασία θα αφορούσε ταυτόχρονα και τη συμφωνία των Πρεσπών: «Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός εάν αυτή συνδεθεί με τη συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό», ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή