Νέες κατηγορίες κατά Γκοσν απήγγειλαν οι ιαπωνικές αρχές

Νέες κατηγορίες κατά Γκοσν απήγγειλαν οι ιαπωνικές αρχές

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθαίνει η κρίση στη γαλλοϊαπωνική συμμαχία της Renault – Nissan μετά την απαγγελία νέων κατηγοριών εις βάρος του δημιουργού της Κάρλος Γκοσν από τις ιαπωνικές αρχές. Ο κ. Γκοσν στη συνέχεια αιτήθηκε την αποφυλάκισή του με εγγύηση, όπως ανέφεραν οι δικηγόροι του. Ο κάποτε κραταιός «άρχοντας της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας» θα προσαχθεί σε δίκη, η οποία ενδεχομένως να ξεκινήσει και μετά εξάμηνο. Ωστόσο, δεν είναι συνηθισμένο βάσει της ιαπωνικής νομοθεσίας να αποφυλακίζονται με εγγύηση ύποπτοι, οι οποίοι δεν έχουν παραδεχθεί την ενοχή τους. Συν τοις άλλοις, υψηλόβαθμο στέλεχος της Renault και στενή συνεργάτις του Κάρλος Γκοσν φέρεται να ελάμβανε έναν επιπλέον μισθό 500.000 ευρώ μέσω της ολλανδικής κοινοπραξίας που επέβλεπε τη συμμαχία με τη Nissan. Αυτό δεν το γνώριζε το Δ.Σ. της Renault. Αποδέκτρια ήταν η γενική γραμματέας του Δ.Σ. της Renault, Μινά Σεπερί. Πάντως, η πρόσθετη αμοιβή της δεν είναι παράνομη. Απλώς, όπως επισημαίνει το «Ρόιτερς», καταδεικνύει τα κενά στο σύστημα διακυβέρνησης, εφόσον γι’ αυτήν είχε άγνοια το διοικητικό συμβούλιο της Renault.

Κατηγορίες

Οι Ιάπωνες εισαγγελείς, δεύτερη φορά μετά τη σύλληψη του Κάρλος Γκοσν τον Νοέμβριο, τον κατηγορούν ότι το 2008 είχε προσωρινά μετακυλίσει ζημίες από προσωπικές του επενδύσεις στη Nissan. Eπιπλέον, ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις για τις απολαβές του από τη Nissan επί τρία χρόνια, από τον Απρίλιο του 2015 έως και τον Μάρτιο του 2018. Τον Δεκέμβριο είχε κατηγορηθεί και πάλι για ψευδείς δηλώσεις, που αφορούσαν προηγούμενα οικονομικά έτη.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο Κάρλος Γκοσν θα παραμείνει επί μακρό διάστημα κρατούμενος. Το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην Ιαπωνία εκχωρεί μεγάλες εξουσίες στις Αρχές, ώστε να μπορούν να το κάνουν αυτό. Το δίμηνο πίσω από τα κάγκελα προφανώς και κόστισε σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο στον Κάρλος Γκοσν, o oποίος πλέον έχει εκπέσει από τη θέση του στο πηδάλιο της Nissan – η Renault τον διατηρεί στη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, αναμένοντας αποδείξεις για παράνομες πράξεις. Στις 8 Ιανουαρίου ο κ. Γκοσν εμφανίστηκε δημοσίως με χειροπέδες – πρώτη φορά μετά τη σύλληψή του στις 19 Νοεμβρίου.

H σύζυγός του Κάρολ Γκοσν εξέφρασε τις ανησυχίες της για την υγεία του, ειδικά επειδή δεν του επιτρέπεται καμία επαφή με την οικογένειά του από τη σύλληψή του και μετά.

Στην ακροαματική διαδικασία αρνήθηκε σθεναρά τις κατηγορίες εις βάρος του, ισχυριζόμενος πως είναι αθώος και δεν έχει κάνει σφάλματα. Ο Κάρλος Γκοσν ανέφερε επίσης ότι σε όλες τις κινήσεις του είχε τη στήριξη των διευθυντών της Nissan, καθώς και εξωτερικών νομικών συμβούλων, φέρνοντας ως παράδειγμα τις συνταξιοδοτικές του αποδοχές, οι οποίες είχαν εξεταστεί από ανθρώπους εντός και εκτός εταιρείας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη μετακύλιση ζημιών στη Nissan, η οποία, όπως διευκρίνισε, δεν της προκάλεσαν ζημία. Μαζί με τον πρώην πανίσχυρο άνδρα της συμμαχίας Renault – Nissan είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο και ο πρώην διευθυντής και στενός συνεργάτης του Γκοσν, Γκρεγκ Κέλι. Ο τελευταίος θεωρείται ύποπτος για τον ρόλο που έπαιξε βοηθώντας τον Κάρλος Γκοσν να δηλώσει πολύ χαμηλότερα εισοδήματα από τα πραγματικά στη Nissan. Τέλος, σημειώνεται πως εκείνος αποφυλακίστηκε με εγγύηση 635.000 δολαρίων ανήμερα τα Χριστούγεννα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή