Αγκελα Μέρκελ: «Μάθετε στη ζωή σας να κάνετε συμβιβασμούς»

Αγκελα Μέρκελ: «Μάθετε στη ζωή σας να κάνετε συμβιβασμούς»

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Δανάη Ζ. είναι 18 χρόνων και είχε χθες το πρωί αναλάβει το δύσκολο έργο να συντονίσει τη συζήτηση των συμμαθητών της, της 12ης τάξης της Γερμανικής Σχολής με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στη μεγάλη αίθουσα τελετών του σχολείου της στο Μαρούσι. Η μελαχρινή μαθήτρια με τα εξαιρετικά γερμανικά, που η μοίρα της επιφύλαξε να γνωρίσει με τον πιο βίαιο τρόπο μερικά από τα προβλήματα της σημερινής Ευρώπης όταν έπεσε θύμα τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη, είναι η πρωταγωνίστρια της ωριαίας συζήτησης με την καγκελάριο.

Η κ. Μέρκελ, που ζήτησε προκαταβολικά από το γερμανικό σχολείο να μην υπάρχουν προεπιλεγμένες ερωτήσεις, αλλά να μιλήσει απευθείας με τους μαθητές, δεν αργεί να αισθανθεί άνετα. Οταν μια μαθήτρια της λέει ότι δεν ήταν δυνατόν να γραφτεί σε ένα τριεθνές καμπ στη Γαλλία με την ελληνική της διεύθυνση αλλά χρειάσθηκε η γερμανική της, η καγκελάριος καλεί τους μαθητές να μη θεωρούν ότι μπαίνουν σε αυτή τη θέση επειδή είναι Ελληνες… «Και εγώ πίστευα στην αρχή ότι ίσως δεν με λάμβαναν υπ’ όψιν τους στην πολιτική επειδή προερχόμουν από την πρώην Λ.Δ. της Γερμανίας, μέχρι που αντελήφθην ότι και Δυτικογερμανοί συνάδελφοί μου δεν εισακούονταν». Στο ερώτημα αν θα υπάρξει μια Ευρώπη-κράτος ή μια Ευρώπη των κρατών, η Μέρκελ απάντησε στους μαθητές ότι θα γίνει το δεύτερο, καθώς «η δύναμη της Ευρώπης βρίσκεται στην ποικιλομορφία της. Πάρτε τη γλώσσα. Στα γερμανικά, ενοχή και χρέη είναι η ίδια λέξη, γι’ αυτό στα γερμανικά η λέξη χρέος είναι συναισθηματικά φορτισμένη, κάτι που δεν συμβαίνει στα γαλλικά. Η γλώσσα διαμορφώνει και τη νοοτροπία μας, όπως είπε ο πρόεδρος Μακρόν στην ομιλία του στη Σορβόννη…».

Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι η «δεύτερη νομιμοφροσύνη» κάθε κράτους πρέπει να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και, σε μια ευθεία βολή στη σημερινή κυβέρνηση της Αθήνας, σημείωσε: «Δεν είναι δυνατόν να επικαλείται κάποιος μια συμφωνία με την Ινδία ή την Κίνα απέχοντας από μια κριτική στην οποία έχουμε συμφωνήσει όλοι». Η καγκελάριος βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για τη μεγάλη στρατηγική σημασία της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πετύχει η ένταξη των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, εκτός της Κροατίας και της Σλοβενίας, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς διότι αλλιώς θα ενδιαφερθούν για αυτές τις χώρες άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Τουρκία… Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να διατηρηθεί η εδαφική κοινότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια άκρη της Ενωσης και έχει δικά της συμφέροντα να προσελκύσει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.». Η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη θέση της για μια ειδική σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε. και είπε ότι η συμφωνία της Ενωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό δεν λειτουργεί σωστά και επειδή «το ελληνικό νομικό σύστημα αποδείχθηκε εξαιρετικά πολύπλοκο…», ενώ επανέλαβε ότι στη συμφωνία δεν προβλεπόταν λύση για τους Αφγανούς και τους Ιρακινούς.

Μικρές επιτυχίες

Η καγκελάριος ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται πως οι Ελληνες είναι κουρασμένοι ύστερα από οκτώ χρόνια προγραμμάτων, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να τους κάνει «να χάσουν το βλέμμα από τις μικρές επιτυχίες. Αν πέσετε σε κατάθλιψη, δεν θα είναι τίποτα πλέον δυνατό… Μερικοί θεωρούν ότι θα τα βγάλουν πέρα αν μείνουν εντελώς μόνοι τους, αλλά είναι σημαντικό να συνεχίζουμε να μιλάμε. Αν δεν είναι δυνατόν στη ζωή σας να κάνετε συμβιβασμούς, τότε πώς θέλετε να κάνετε φιλίες, να επιλέξετε τι θα φάτε το μεσημέρι, να τοποθετηθείτε στο ερώτημα πώς ζω μια επιτυχημένη ζωή. Η ευρωπαϊκή εμπειρία (σ.σ. πριν από την Ε.Ε.) είναι κατ’ αρχάς σκέφτεσαι αρνητικά για τον άλλο, στη συνέχεια δρας εχθρικά και στο τέλος κάνεις πόλεμο. Αυτό είναι το ευρωπαϊκό δίδαγμα…». Η ερώτηση της μαθήτριας ήταν για την άνοδο των εθνικιστών στην Ευρώπη και η απάντηση της Μέρκελ καταχειροκροτήθηκε (σ.σ. ήταν η μόνη που χειροκροτήθηκε).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή