Κυβερνητικό ναυάγιο στις Πρέσπες

Κυβερνητικό ναυάγιο στις Πρέσπες

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα παρατεταμένου βέρτιγκο εμφανίζει η κυβέρνηση με τις συνεχείς παλινωδίες, όλη την περασμένη εβδομάδα, του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου με επίκεντρο τη συμφωνία των Πρεσπών, και υπό την ανοχή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Η κυβέρνηση δέχθηκε, ανεξαρτήτως των τελικών εξελίξεων, ισχυρότατο πλήγμα, καθώς ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αδύναμος να ελέγξει τον κυβερνητικό του εταίρο, αλλά και να «επικοινωνεί» μαζί του μέσω τηλεοπτικών συνεντεύξεων, διαρροών και tweets.

Ο κ. Καμμένος, αφού επί ημέρες προανήγγελλε την άρση της εμπιστοσύνης του προς την κυβέρνηση, την Παρασκευή έκανε στροφή 180 μοιρών και μάλιστα χωρίς να μεσολαβήσει το αναβληθέν, δις, ραντεβού του με τον πρωθυπουργό. Μέσω Τwitter και ανατρέποντας πλήρως τα όσα είχε υποστηρίξει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, λίγη ώρα νωρίτερα, ανέφερε πως «η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει, εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη συμφωνία των Πρεσπών, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό».

Ο γόρδιος δεσμός

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δέχθηκε δύο φορές την περασμένη εβδομάδα επίμονες εισηγήσεις να κόψει τον γόρδιο δεσμό με τον κ. Π. Καμμένο. Η πρώτη ήταν προ ημερών, όταν ο υπουργός Αμυνας άρχισε να διακινεί τα περί απόσυρσης των βουλευτών του από την κυβέρνηση και έκανε λόγο περί «αποστασίας» και «ανένδοτου». Ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην το πράξει, αλλά να γνωστοποιήσει πως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ρίχνοντας δι’ αυτού του τρόπου το γάντι στο κυβερνητικό του εταίρο. Η δεύτερη ήταν προχθές Παρασκευή, όταν ο κ. Καμμένος ζήτησε την αναβολή της συνάντησης με τον κ. Τσίπρα με πρόσχημα ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία για την αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας κινήθηκε στη συγκεκριμένη κατεύθυνση επειδή επιθυμούσε ένα κατά το δυνατόν «βελούδινο» διαζύγιο με τον κυβερνητικό του εταίρο και ήθελε να αποφύγει να τον «ταπεινώσει» έπειτα από τέσσερα χρόνια συνεργασίας. Eπίσης, το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να οδηγήσει τις εξελίξεις σε έναν «πόλεμο» με τον υπουργό Αμυνας, ενώ μάλιστα η χώρα βρίσκεται σε οιονεί προεκλογική περίοδο.

Με το τοπίο να είναι θολό μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν πως, εάν ο κ. Τσίπρας δεν αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία, τελικώς ο υπουργός Αμυνας θα αποχωρήσει μόνος του από το κυβερνητικό σχήμα μετά και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αναθεώρηση του συντάγματος στην ΠΓΔΜ.

Εξάλλου, τις προηγούμενες ημέρες ο ίδιος ο κ. Καμμένος ανέφερε πως θα παραιτηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Παράλληλα, δεν απέκλειαν ο κ. Τσίπρας να επιμείνει στην αρχική του θέση και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, παρότι μετά το tweet του υπουργού Αμυνας, αυτό δεν είναι απαραίτητο. Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «δώσαμε χρόνο στον Καμμένο να ολοκληρώσει τους χειρισμούς του στο εσωκομματικό πεδίο των ΑΝΕΛ, αλλά πολύ σύντομα το τοπίο θα ξεκαθαρίσει».

Η πρόταση μομφής

Θα πρέπει να επισημανθεί πως εάν ο κ. Τσίπρας δεν το πράξει, η Ν.Δ. θα αξιοποιήσει το όπλο της πρότασης μομφής, πριν η συμφωνία των Πρεσπών έλθει, περί τα τέλη του μήνα, προς κύρωση από την ελληνική Βουλή. Οπως αναφέρουν συνομιλητές του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, η συγκεκριμένη επιλογή συνιστά μονόδρομο, καθώς η Πειραιώς χαρακτηρίζει σταθερά τις Πρέσπες επιζήμια εθνικά συμφωνία. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού να μετατρέψει την συζήτηση για πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, σχεδόν προεξοφλείται πως είναι θέμα ημερών η αποχώρηση του κ. Καμμένου και όσων εκ των υπουργών του τον ακολουθήσουν από την κυβέρνηση, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για έναν ανασχηματισμό με «αριστερόστροφο» πρόσημο. Επίσης, κατά πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα διατηρήσει στο κυβερνητικό σχήμα τα στελέχη των ΑΝΕΛ που θα επιλέξουν να παραμείνουν, βρίσκοντάς τους και θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, πριν από την προχθεσινή αναδίπλωση του κ. Καμμένου, ο σχεδιασμός του κ. Τσίπρα προέβλεπε ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης να μην αναζητήσει «σωσίβια» από βουλευτές άλλων κομμάτων, πλην των ΑΝΕΛ Στη συγκεκριμένη περίπτωση το πιθανότερο ήταν να μη συγκέντρωνε 151 ψήφους και να πορευόταν με κυβέρνηση μειοψηφίας μέχρι τον Μάιο, κυρώνοντας ενδιαμέσως τη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι Πρέσπες, μετά το οριστικό «ναι» της ΠΓΔΜ, είναι πλέον βέβαιο ότι θα έλθουν προς κύρωση εντός του μήνα, έχοντας τις δικές τους καταλυτικές επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό: Είναι πιθανόν να δρομολογήσουν εξελίξεις στο Ποτάμι, όπου αναπτύσσονται διαφορετικές δυναμικές για την περαιτέρω πορεία του κόμματος ενόψει εκλογών, αλλά και να δοκιμάσουν τις σχέσεις της Χαριλάου Τρικούπη με τη ΔΗΜΑΡ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή