Οι τέσσερις απειλές για την οικονομία

Οι τέσσερις απειλές για την οικονομία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας νέος, αλλά και πολύ παλιός κίνδυνος, απειλεί την ελληνική οικονομία. Ο εκλογικός κύκλος. Η οικονομία πρέπει να προστατευθεί από τη διακυβέρνηση λίγων (;) μηνών που υπολείπεται στην κυβέρνηση. Οσο περιορισμένο κι αν είναι το διάστημα, αναπτύσσεται επικίνδυνη δυναμική.

Τέσσερις απειλές μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικές. Η πρώτη αφορά το αυτονόητο. Προσλήψεις που γίνονται ή δρομολογούνται. Ηδη οι αγγελίες για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ καθώς και άλλες που –με διάφορους τρόπους– περνάνε «κάτω από τα ραντάρ» είναι πολλές.

Επισήμως οι προσλήψεις φέτος θα ανέλθουν σε 9.030, αλλά πρέπει να προστεθούν οι 3.200 προσλήψεις στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι 4.500 θέσεις στην Ειδική Αγωγή, ενώ στην κανονική εκπαίδευση προαναγγέλλονται 15.000 διορισμοί σε δύο χρόνια. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν γνωρίζει τον αριθμό των προσλήψεων που προωθούνται με διάφορες μορφές και προφάσεις. Από σκόρπιες προκηρύξεις μαθαίνουμε για 600 θέσεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 650 θέσεις διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, 800 θέσεις στη Δικαιοσύνη –700 θέσεις δικαστικών υπαλλήλων και 100 δικαστές–, 1.000 προσλήψεις στα σώματα των δυνάμεων στρατού και ασφαλείας. Επίσης 270 θέσεις στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, 400 θέσεις για τον ΟΑΕΔ, περισσότερες από 200 στα ΚΕΠ και ανεξάρτητες αρχές.

Η δεύτερη απειλή πυροδοτήθηκε με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση των αναδρομικών και τις περικοπές στις συντάξεις από 1.1.2012 και μετά. Η απόφαση ανατρέπει τη δημοσιονομική ισορροπία και αν επεκταθεί σε ευρύτερες κατηγορίες συνταξιούχων, προϋποθέτει δαπάνες έως 15 δισ. ευρώ με ανάλογη αύξηση του δημοσίου χρέους. Πιθανολογείται ότι αντισυνταγματικές θα κριθούν διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, οπότε οι κρατικές δαπάνες θα εκτοξευτούν στα ύψη. Αν υπήρχε κανονική κυβέρνηση, την επόμενη εβδομάδα από την έκδοση της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου θα κατέθετε τροπολογία που θα διόρθωνε τις διατάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Δεν υπάρχει όμως και αφήνει την πρωτοβουλία στην πλειοψηφία της επόμενης Βουλής.

Η τρίτη κρυφή απειλή είναι οι καταπτώσεις εγγυήσεων που είχε προσφέρει το Δημόσιο σε κρατικές επιχειρήσεις. Το 2017 συνολικά η αξία του ανεξόφλητου χρέους με κρατική εγγύηση ήταν 11,5 δισ. ενώ για το 2018 η πρόβλεψη ήταν ότι θα περιοριστεί στα 10,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ήδη τον Νοέμβριο 2018 το ανεξόφλητο των κρατικών εγγυήσεων έφθασε τα 10,5 δισ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός προέβλεπε ότι το 2018 οι καταπτώσεις περιορίζονται στα 88,7 εκατ. ευρώ, αλλά στο 11μηνο, οι καταπτώσεις εγγυήσεων είχαν φτάσει τα 937 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 911 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Τελευταία, αλλά όχι εσχάτη, απειλή είναι η στελέχωση κρίσιμων θέσεων στο Δημόσιο και στις ανεξάρτητες αρχές. Η πρόσληψη γενικών γραμματέων στα υπουργεία, όπου τα προσόντα καθορίζονται από το βιογραφικό του προτιμητέου υποψηφίου, δεν είναι σύμπτωση. Ούτε βέβαια η επιλογή συγκεκριμένης συμβούλου του πρωθυπουργού στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ηδη προετοιμάζονται κι άλλες παρόμοιες τοποθετήσεις. Ολοι αυτοί μετά τις εκλογές θα παριστάνουν τους ανεξάρτητους. Οι ανεξάρτητες αρχές εργαλειοποιούνται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή