«Μηνύματα» από το Διάστημα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρέπουμε υπερβολικά στη συνωμοσιολογία. Η είδηση περί των ραδιοσημάτων («εξωγήινων μηνυμάτων») που έφτασαν στη Γη από τα βάθη του Διαστήματος διαβάστηκε πιο πολύ και από το διαζύγιο Τσίπρα – Καμμένου, από την επίσκεψη Μέρκελ, από τη συνεδρίαση στη Βουλή της ΠΓΔΜ για την τροποποίηση του Συντάγματος, από το νέο κύμα κακοκαιρίας. Κύμα φαντασίας προκάλεσε αυτή η δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το 2012) που ραδιοτηλεσκόπιο συνέλαβε επαναλαμβανόμενα ραδιοκύματα από μία και μόνη, εξαιρετικά μακρινή, πηγή. Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι οι εκλάμψεις με ένταση 100 ήλιων προέρχονται από ισχυρά αστροφυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας, εκρήξεις σούπερ νόβα ή πάλσαρ, ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι εστάλησαν από εξωγήινους που θέλουν να επικοινωνήσουν με τη Γη.

Ο άνθρωπος δεν θέλει να είναι μόνος στο σύμπαν. Ή, ποιος ξέρει, ψάχνοντας διακαώς ίχνη εξωκοσμικής ζωής ίσως επιχειρεί να πάρει ακόμη και τελεολογικού τύπου απαντήσεις, να καλύψει τη δυσβάσταχτη άγνοια για την αιτία και τον σκοπό της ύπαρξης. Πλήθος οι ιστορίες παράξενων φαινομένων ή συμβάντων. Τα συντρίμμια «ιπτάμενου δίσκου» στο Ρόζγουελ το 1947, η φωτογραφία UFO στο Ορεγκον το 1950, οι φωτεινοί σχηματισμοί στον ουρανό του Λάμποκ το 1951, οι γραμμές (γεωγλυφικά) στην έρημο Νάζκα, η δήθεν απαγωγή από εξωγήινους όχι μόνο του ζεύγους Χιλ στο Πόρτσμουθ το 1961 αλλά και Ελληνίδας στον Βόλο το 1990, οι φωτογραφίες φωτεινών αντικειμένων στον ελβετικό ουρανό το ’70, η «παράδοση από εξωγήινους» στους Αμερικανούς –στην περιοχή 51– της τεχνολογίας των stealth και του υλικού κέβλαρ, οι αποκαλύψεις του Μπομπ Λαζάρ για τις παρεμβάσεις εξωγήινων στη Γη τα τελευταία 10.000 χρόνια, ο σκελετός του εξωγήινου Ατα στην έρημο Ατάκα της Χιλής (ήταν μουμιοποιημένο κορίτσι), ο κομήτης Ουμουαμούα ως εξωγήινο σκάφος, οι υπερπτήσεις UFO στην Ιρλανδία, η εξωγήινη καταγωγή των αρχαίων Ελλήνων… Και όλα αυτά παρέα με θεωρίες ότι, π.χ., με αεροψεκασμούς γίνεται η χειραγώγηση των μαζών, με ψυχοτρονικές τεχνολογίες ο μαζικός έλεγχος του μυαλού. Το «οξυγόνο» των θεωριών συνωμοσίας είναι η τάση του ανθρώπου να γοητεύεται από τις κρυμμένες αλήθειες, να πιστεύει ότι υπάρχει πάντα κάτι άλλο πίσω από αυτό που φαίνεται, μια πίσω όψη, μια σκιώδης διάσταση, ένα κρυφό νόημα, μια παγκόσμια πλεκτάνη, ότι όλα ρυθμίζονται από σκοτεινά κέντρα αφανούς εξουσίας. Εξόχως σαγηνευτικά και δημοφιλή είναι τα αφηγήματα για τα άδυτα του σύμπαντος. Αλλά δεν είναι ανώδυνα. Κάτω από την κρούστα της ονειροφαντασίας, εδραιώνεται η εικόνα ενός άλλου κόσμου που οδηγεί μακριά από τον ορθολογισμό, στον σκοταδισμό, στην παραίτηση ή στην ιδεοληψία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή