Ανάλυση: O,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο…

Ανάλυση: O,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο…

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καλή μέρα απ΄το πρωί φαίνεται… Η έπαρση σημαίας στο πρωινό tweet του συγκυβερνήτη οριοθέτησε εξαρχής το σκηνοθετικό και αφηγηματικό ύφος. Αυτό συμπληρώθηκε με την Θεία Κοινωνία στη Μητρόπολη και ολοκληρώθηκε με τον απολογισμό του θεάρεστου έργου του συγκυβερνώντος κόμματος σε μελοδραματικούς τόνους που συνοδεύτηκαν από προφητείες για τη βοή των πλησιαζόντων γεγονότων από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η «έντιμη» και «ειλικρινής» συνεργασία των δύο κυβερνητικών εταίρων φτάνει στο τέλος της, σχεδόν όπως άρχισε: Εντελώς θεατρικά, αλλά όχι το ίδιο θριαμβευτικά. Ό,τι αρχίζει ωραίο, τελειώνει με πόνο. Και η πίκρα του αρχηγού των ΑΝΕΛ δεν κρυβόταν. Αποχωρεί από την κυβέρνηση με όσους ακολουθήσουν, αφού είναι προφανές ότι δεν ελέγχει πλέον τα στελέχη του, δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν την καταψηφίζει γενικώς και αορίστως (!), δεν δέχεται καμία πτυχή των Πρεσπών, εμμένοντας στην αρχική μαξιμαλιστική θέση περί μη συμπερίληψης του όρου Μακεδονία στο όνομα της ΠΓΔΜ, σπεύδοντας να τονίσει ότι η ΝΔ δέχεται το «Βόρεια Μακεδονία» και άρα δεν έχει αρκετά σκληρή θέση.

Οι κκ. Τσίπρας και Καμμένος  απεφάνθησαν με στόμφο ότι επετεύχθησαν όλοι οι στόχοι της συγκυβέρνησης. Πλην ενός: της παρουσίας των ΑΝΕΛ – ή ό,τι απέμεινε απ΄αυτούς-  στην επόμενη Βουλή. Οι υπόλοιποι, προφανώς θα διαγραφούν, όπως προανήγγειλε ο αρχηγός τους, καθώς θα προτιμήσουν το «ναι» στις Πρέσπες με αντάλλαγμα την ασφάλεια της εκλογικής λίστας του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ομολογουμένως κωμικοτραγικό το «ήρθε η ώρα να σπάσουμε την καρέκλα»…Και ποια είναι ακριβώς ή σύνδεση  ανάμεσα στις αιχμές για το ταξίδι δύο στελεχών των ΑΝΕΛ στην Κίνα ότι έχουν «πουληθεί» στον εχθρό (είναι ο Τσίπρας ο εχθρός;) με την αποστροφή ότι «πονάμε την κυβέρνηση που έβγαλε την Ελλάδα από τα Μνημόνια;». Η ίδια με τη σύνδεση των «προθύμων»  που θα στηρίξουν μια κυβερνητική πλειοψηφία ο καθένας με τα δικά του κίνητρα.

Όσο θλιβερό κι αν είναι το θέαμα, ίσως να μην είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα ακολουθήσει στη Βουλή κατά την διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. Η ειρωνεία είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία μοιάζει εξίσου εύθραυστη και όσο και…πυρίκαυστος. Όσοι θεωρούσαν αλλοπρόσαλλη τη μέχρι σήμερα συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, θα πρέπει να βρουν καινούριο νόημα στις λέξεις για τη νέα πλειοψηφία που ενδεχομένως διαμορφωθεί (σκηνές από τα προσεχώς απόψε στο Μέγαρο Μουσικής στην εκδήλωση στήριξης στη Συμφωνία των Πρεσπών).

«Οι ΑΝΕΛ είναι Λερναία Ύδρα», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Καμμένος. Μένει να φανεί στην κάλπη. Για την ώρα, το μόνο βέβαιο είναι ότι το  κυβερνητικό αφήγημα μένει πιστό σε δράκους και άλλα παραμύθια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή