ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αφέλια (χοιρινό με κόκκινο κρασί και κόλιανδρο, από την Κύπρο)

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Χοιρινό, Κρέας, Πλιγούρι, Συνταγές, Κυρίως Πιάτο, Αλκοόλ

Εύκολο / Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: 1 ώρα + 15΄

Υλικά (για 6 άτομα)
  • 1 κιλό χοιρινή σπάλα, σε κύβους 3-4 εκ.
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 200 ml ξηρό κόκκινο κρασί
  • 2 κουτ. σούπας κόλιανδρος ξερός
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο
  • 50 ml ελαιόλαδο


Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε 250 ml νερό, αλατοπίπερο, το σκόρδο και τη δάφνη και μαγειρεύουμε για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά.

Αφαιρούμε το σκόρδο και τη δάφνη και ρίχνουμε τον κόλιανδρο και το κύμινο. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και περιχύνουμε με το κρασί. Προσέχουμε πολύ, γιατί η φωτιά είναι δυνατή και θα αρχίσει αμέσως να κοχλάζει.

Μαγειρεύουμε για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο το κρασί.

Συνοδεύουμε με πλιγούρι, που ετοιμάζουμε ως εξής: Ζεσταίνουμε 70 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, 250 γρ. πλιγούρι και 50 γρ. φιδέ για 5-6 λεπτά.

Ρίχνουμε 500 ml νερό και 3 ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι και να απορροφήσει όλα τα υγρά.

Σκορπίζουμε 1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλατοπίπερο και όσο χυμό λεμονιού θέλουμε.

Tι πίνουμε: Το κρασί που βάλαμε στο μαγείρεμα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ