Ατζέντα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

// 3η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟ //

ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ [ΑΠΟ 19/09/2019 ΕΩΣ 05/01/2020]

Οι Μπιενάλε αρχιτεκτονικής προσκαλούν αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και ντιζάινερ από όλο τον κόσμο να παρουσιάσουν το έργο τους στο ευρύ κοινό. Ο Yesomi Umolu, επικεφαλής επιμελητής της Μπιενάλε του Σικάγο, εξηγεί ότι η έκθεση έχει μια ολιστική προσέγγιση, αντλώντας έμπνευση από την ιστορία και την ανάπτυξη του αστικού περιβάλλοντος της πόλης και εξετάζοντας πώς εξελίσσονται αντίστοιχα θέματα σε άλλες πόλεις του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, διερευνώνται επίσης ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως η στέγαση, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες, τα μνημεία, τα δικαιώματα και η συμμετοχή των πολιτών, κ.ά.

chicagoarchitecturebiennial.org


// 16η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ //

ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΥΜΠΑΝ [ΑΠΟ 14/09 ΕΩΣ 10/11/2019]

Ατζέντα-1

Φωτογραφία: Sahirugureren

Ο Γάλλος επιμελητής Nicolas Bourriaud περιγράφει το όραμά του για την τουρκική Μπιενάλε, λέγοντας ότι η έκθεση βασίζεται στην ανθρωπολογία και προβάλλει τη σημερινή καλλιτεχνική παραγωγή ως ένα πολλαπλό σύμπαν αποτελούμενο από διαφορετικότητες. Με αυτόν τον τρόπο εξηγεί ότι ορίζει την τέχνη ως «μοριακή ανθρωπολογία» η οποία διερευνά την επίδραση και το αποτύπωμα του ανθρώπου στο σύμπαν και την αλληλεπίδρασή τους με τους μη ανθρώπους. Επισημαίνει επιπλέον πως η Κωνσταντινούπολη αποτελεί ένα ιδιαίτερο «σταυροδρόμι» και ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο ρόλος που διαδραματίζει η πόλη στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

bienal.iksv.org


// 12η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΑΓΚΑΗΣ //

ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ [ΕΩΣ 10/03/2019]   

Ατζέντα-2

Μια Μπιενάλε στην οποία σύγχρονοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο προβάλλουν τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα της εποχής μας. Διερευνώντας το χθες και το σήμερα, ο τίτλος της έκθεσης «Proregress» προέκυψε από τις λέξεις «progress» και «regress» (πρόοδος και παλινδρόμηση) και χρησιμοποιήθηκε για να επικρίνει τις ιδέες που επιδεικνύουν προοδευτισμό, τη στιγμή που οι δημιουργοί του 21ου αιώνα αναζητούν ακόμα την ταυτότητά τους.

shanghaibiennale.org


// 22η ΤΡΙΕΝΑΛΕ ΜΙΛΑΝΟΥ //

ΘΕΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ [AΠΟ 01/03 ΕΩΣ 01/09/2019]

Ατζέντα-3

Φωτογραφία: Francesco D’Angelo.

Η Τριενάλε με τίτλο «Broken Nature» εξετάζει τη σχέση της ανθρωπότητας με το περιβάλλον και διερευνά τα κομμάτια που αποτελούν συνδετικό κρίκο με τη φύση και τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο. Μεταξύ άλλων, η κολεκτίβα Sigil από τη Βηρυτό δείχνει τη σχέση πουλιών, ανθρώπων και τοπίου.

brokennature.org


// 58η  ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΒΕΝΕΤΙΑΣ //

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙΡΟΙ [ΑΠΟ 11/05 ΕΩΣ 24/11/2019]

Ατζέντα-4

Φωτογραφία: Ralph Rugoff, Paolo Baratta © Andrea Avezzu.

Καλλιτεχνικός διευθυντής της 58ης Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας, με τίτλο «May You Live in Interesting Times», ανέλαβε ο Ralph Rugoff, διευθυντής της Hayward Gallery του Λονδίνου. Ο ίδιος εξηγεί στο όραμά του για τη διοργάνωση ότι «στις εποχές που ζούμε οι παραγωγές έργων αντικατοπτρίζουν τις επισφαλείς πτυχές της σημερινής ύπαρξης, αλλά ας αναγνωρίσουμε ότι η τέχνη δεν ασκεί τις δυνάμεις της στον τομέα της πολιτικής».

labiennale.org

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή