Επέκταση της ουδέτερης ζώνης στη Συρία

Επέκταση της ουδέτερης ζώνης στη Συρία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης από την Τουρκία μέσα στη Συρία, σε έκταση 20 μιλίων, που ενδέχεται να επεκταθεί περαιτέρω, κατά μήκος των κοινών τους συνόρων, συζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ. Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε προχθές έπειτα από μια έντονη ανταλλαγή απειλών και νουθεσιών μεταξύ των δύο χωρών. Σε ένα τουίτ την Κυριακή ο Τραμπ πρότεινε τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. «Το θέμα της ουδέτερης ζώνης, περιλαμβανομένης μιας ουδέτερης ζώνης κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας που θα σχηματιστεί από εμάς, ένα θέμα που έχω θέσει από την εποχή Ομπάμα, τέθηκε εκ νέου από τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος έκανε λόγο για έκταση 20 μιλίων», είπε χθες ο Ερντογάν στα μέλη του κόμματός του AKΡ.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους πως η ζώνη θα μπορούσε να επεκταθεί πέραν των 20 μιλίων, αλλά δεν είπε πόσο. Η τηλεφωνική συνδιάλεξη ανάμεσα στους δύο ηγέτες πραγματοποιήθηκε αφού ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε την Τουρκία με οικονομική καταστροφή αν οι τουρκικές δυνάμεις επιτεθούν στην πολιτοφυλακή YPG. Ο Ερντογάν δήλωσε πως το τουίτ του Τραμπ τού προκάλεσε λύπη, αλλά πως η τηλεφωνική συνδιάλεξη που έγινε αργότερα ήταν θετική.

«Η Τουρκία προτίθεται σύντομα να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, την οποία κατά τη γνώμη της Αγκυρας απειλούν οι κουρδικές ομάδες. Αυτό αναφέρεται σε άρθρο του Τούρκου προέδρου που έγραψε χθες ειδικά για τη ρωσική εφημερίδα Kommersant. Ο Ερντογάν υπενθυμίζει ότι κατά την άποψη της Αγκυρας οι κουρδικές ένοπλες ομάδες που δρουν στο βόρειο τμήμα της Συρίας, αποτελούν την πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το οποίο η Αγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Στο άρθρο του ο Ερντογάν αναφέρεται στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία «Κλάδος ελαίας», που είχε σκοπό να εκδιώξει από την περιοχή του Αφρίν στη Συρία τις κουρδικές ομάδες, οι οποίες προσπαθούσαν να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος. Σε μια άλλη εξέλιξη, στη Δαμασκό έφτασε χθες ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Γκέιρ Πέντερσεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή