Προειδοποίηση Βρυξελλών για υλοποίηση προαπαιτουμένων

Προειδοποίηση Βρυξελλών για υλοποίηση προαπαιτουμένων

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η κυβέρνηση αναλώνεται στην πολιτική διαμάχη και στην εξασφάλιση ψήφου εμπιστοσύνης, στις Βρυξέλλες κορυφώνεται η ανησυχία, καθώς διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει πρόοδος στην εφαρμογή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευθεί συνολικά 46 εκκρεμότητες από τη λίστα των 16 προαπαιτουμένων.

Την ανησυχία αυτή αναμένεται να μεταφέρει στην κυβέρνηση, με τον δικό του, συνήθως ήπιο τρόπο, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έρχεται σήμερα στην Αθήνα. Ηδη το έδαφος έχει προετοιμάσει ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, με επιστολή του στην κυβέρνηση στις αρχές του μήνα (βλ. «Κ» 12/1/19), ενόψει της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα. Ο κ. Κοστέλο προανήγγειλε ότι οι θεσμοί θα ζητήσουν εξηγήσεις για τις εξαγγελθείσες παροχές, για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά με μεταναστευτικό πρόβλημα, καθώς και για το πιθανό κόστος των δικαστικών αποφάσεων για τις συντάξεις.

Επίσης, η Κομισιόν προειδοποίησε ότι η μη εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, για τις οποίες προοριζόταν μέρος της τελευταίας δόσης του δανείου, μπορεί να οδηγήσει σε απόφαση να μην επιστραφούν τον Μάρτιο τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών (SMPs και ΑΝFAs).

Ανάλογη προειδοποίηση απηύθυνε χθες και ο πρόεδρος του Euroworking Group, Χανς Φάιλμπριφ, επιβεβαιώνοντας πως υπάρχει κίνδυνος να μη δοθούν τα SMPs και ANFAs, ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, αν και πρόσθεσε πως προσδοκεί να ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο.

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα insider.gr, ο κ. Φάιλμπριφ επιβεβαίωσε, επίσης, ότι βασική προτεραιότητα για τους θεσμούς είναι η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις, όπως ο αυτοκινητόδρομος της Εγνατίας και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε περίπτωση που δεν δοθούν τα SMPs και ANFAs, ο κ. Φάιλμπριφ είπε πως «φυσικά, το μήνυμα προς τις αγορές δεν θα είναι θετικό».

«Υπάρχει μεγάλο κενό ανάμεσα στο τι έπρεπε να γίνει και σε αυτό που έχει ολοκληρωθεί όσον αφορά τις δεσμεύσεις της Ελλάδας. Εάν το κενό εξακολουθεί να είναι μεγάλο τον Μάρτιο, θα υπάρξει πρόβλημα και η κυβέρνηση το γνωρίζει», σημείωσε, με αφορμή και τις προεκλογικές εξαγγελίες.

Ακόμη χαρακτήρισε «επικίνδυνο ζήτημα» την αύξηση του κατώτατου μισθού, εξηγώντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή λόγω της υψηλής ανεργίας και της χαμηλής παραγωγικότητας στην Ελλάδα. Αρνητικός εμφανίστηκε, εξάλλου, στην προοπτική να ακυρωθεί και η μείωση του αφορολογήτου, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι είναι διαφορετικό θέμα από τις συντάξεις.

Σχετικά με την έξοδο στις αγορές, εξάλλου, ο ίδιος είπε ότι πριν από ένα χρόνο τα πράγματα ήταν πιο εύκολα, ότι είναι λογικό να είναι προσεκτική η κυβέρνηση, αφού αν αποτύχει μια έκδοση θα είναι αρνητικό, και ότι οι αγορές θα εξετάσουν τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, κυρίως τις αναπτυξιακές προοπτικές και το επιχειρηματικό κλίμα, όπου η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Το πραγματικό ζήτημα είναι τι κάνεις για την ανάπτυξη, είπε.

Ο κ. Μοσκοβισί θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Οι θεσμοί έχουν δώσει προθεσμία έως τα μέσα Φεβρουαρίου στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ενόψει της σύνταξης της έκθεσής τους στις 27 Φεβρουαρίου. Αν η έκθεση είναι θετική, το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα αποφασίσει την επιστροφή των SMPs και ANFAs, που υπολογίζονται στα 644 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή