«Επιβίωσε» η Μέι της πρότασης μομφής – Σενάριο παράτασης του Brexit έως το 2020

«Επιβίωσε» η Μέι της πρότασης μομφής – Σενάριο παράτασης του Brexit έως το 2020

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απορρίφθηκε η πρότασης μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι κατά τη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο στη σκιά των εξελίξεων για το Brexit.

Συγκεκριμένα, 200 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ψήφισαν υπέρ της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης και 117 ενάντια. Με οριακή πλειοψηφία παραμένει η Μέι παραμένει στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και στην ηγεσία της χώρας μέχρι τις εκλογές, καθώς όπως ανακοίνωσε δεν θα είναι εκείνη που θα τεθεί ως υποψήφια του κόμματός της για την πρωθυπουργία στην επόμενη εκλογική διαδικασία του 2022.

«Είμαι έτοιμη να συνεργαστώ με οποιοδήποτε μέλος της παρούσας Βουλής ώστε να φέρουμε εις πέρας το Brexit», δήλωσε σήμερα η Μέι αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόρριψης της πρότασης μομφής που υπεβλήθη από τους Εργατικούς, ενώ σημείωσε ότι «παίρνει στα σοβαρά τα καθήκοντά της». 

«Επιβίωσε» η Μέι της πρότασης μομφής  – Σενάριο παράτασης του Brexit έως το 2020-1

«Εχουμε τώρα την ευθύνη να βρούμε έναν τρόπο για να πάμε μπροστά προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη στήριξη του κοινοβουλίου» είπε η ίδια ενώπιον των βουλευτών. «Με αυτόν τον στόχο, πρότεινα μια σειρά συναντήσεων μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών του κοινοβουλίου και εκπροσώπων της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες. Και θα ήθελα να καλέσω τους ηγέτες των κομμάτων να συναντηθούμε χωριστά και θα ήθελα να ξεκινήσω αυτές τις συναντήσεις από απόψε».

Σενάριο παράτασης του Brexit έως το 2020  

Σημαντική ανατροπή, τουλάχιστον ως προς το  χρονοδιάγραμμα του Brexit, συνιστά η πρόθεση των Βρυξελλών, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου, να παράσχουν νέα διορία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, έως το 2020.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μελετούν σχέδιο να καθυστερήσει το Brexit έως το 2020, ύστερα από το γεγονός ότι Γερμανία και Γαλλία έδειξαν προθυμία να παρατείνουν τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης εν μέσω της πολιτικής αναταραχής στη Βρετανία.

Προηγούμενα σχετικά σχέδια επικέντρωναν στην προοπτική μίας τρίμηνης παράτασης στο Brexit, δηλαδή από τις 29 Μαρτίου που είναι και η επίσημη ημερομηνία εξόδου έως τα τέλη Ιουνίου, αλλά τώρα, σύμφωνα πάντα με πηγές που επικαλούνται οι Times, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναζητούν νομικές οδούς να αναβάλουν την έξοδο της Βρετανία έως το τέλος του χρόνου. 

Απορρίπτει την πρόταση διαλόγου ο Κόρμπιν

Το Εργατικό Κόμμα δεν είναι έτοιμο να διεξαγάγει ουσιαστικές συνομιλίες με την βρετανίδα πρωθυπουργό για την μελλοντική πορεία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, μέχρις ότου η Τερέζα Μέι αποσύρει από το τραπέζι την επιλογή ενός Brexit χωρίς συμφωνία ("no deal Brexit"), δήλωσε ένας εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λίγο μετά την καταψήφιση της πρότασης μομφής ενάντια στην κυβέρνηση της Μέι.

"Σαφώς ο (ηγέτης των Εργατικών) Τζέρεμι Κόρμπιν είναι έτοιμος να συναντήσει την πρωθυπουργό, αλλά αν αναφερόμαστε σε ουσιαστικές συνομιλίες για τον τρόπο επίλυσης της κρίσης του Brexit…τότε το σημείο έναρξης για αυτές πρέπει να είναι ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν αποτελεί επιλογή", τόνισε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

"Το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών που βασίζεται σε μια τελωνειακή ένωση και μια ισχυρή συμφωνία ενιαίας αγοράς…αποτελεί τη βάση μιας εφαρμόσιμης εναλλακτικής λύσης και θα μπορούσε να έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο και είναι η σωστή συμφωνία για τη χώρα… αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία θα την στηρίξουμε", είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή