Με υψηλούς τόνους σε προεκλογικό φόντο η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή (φωτογραφίες)

Με υψηλούς τόνους σε προεκλογικό φόντο η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή (φωτογραφίες)

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, την οποία εξασφάλισε οριακά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με 151 ψήφους «υπέρ» και 148 «κατά». 

Η διήμερη συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Πρωθυπουργού στην οποία ανέφερε ότι πήρε το ρίσκο να ζητήσει καθαρές λύσεις. «Πήρα το ρίσκο, έχοντας πολιτική τόλμη να ζητήσω καθαρές λύσεις και από τον μέχρι χθες κυβερνητικό μου εταίρο και από το σύνολο της Βουλής», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή και πρόσθεσε ότι «με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών, προκάλεσε την ψήφο εμπιστοσύνης». «Αν για κάτι δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε τα τελευταία χρόνια που βρίσκομαι στη θέση του Πρωθυπουργού, είναι ότι δεν είχα το θάρρος, σε κρίσιμες στιγμές, να αναλάβω ευθύνη», είπε μεταξύ άλλών. 

Με υψηλούς τόνους σε προεκλογικό φόντο η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή (φωτογραφίες)-1

Ο κ. Τσίπρας, προς το τέλος της ομιλίας του, διάβασε στο σώμα διευκρινήσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως αυτές εμπεριέχονταν στη ρηματική διακοίνωση που απέστειλαν τα Σκόπια στην Αθήνα.

Δριμεία ήταν η επίθεση στην κυβέρνηση που εξαπέλυσε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης

Με υψηλούς τόνους σε προεκλογικό φόντο η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή (φωτογραφίες)-2

«Πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας και έναν ακόμη κοινοβουλευτικό ελιγμό, προκειμένου να περάσει η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και να κρατηθεί με αναπνευστήρα το μόρφωμα των ΑΝΕΛ» είπε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έκανε λόγο για «τραγέλαφο των ΑΝΕΛ». Τόνισε δε ότι όποιος ψηφίζει σήμερα «Ναι», εγκρίνει συνολικά το ναυάγιο που ζει η χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια. 

Με υψηλούς τόνους σε προεκλογικό φόντο η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή (φωτογραφίες)-3

Ενταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, ο οποίος αντάλλαξε «πυρά» με την βουλευτή της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη.

Με υψηλούς τόνους σε προεκλογικό φόντο η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή (φωτογραφίες)-4

«Ηρεμα. Κύρια Βούλτεψη, Κατεβάστε το χέρι κάτω. Μετά το τέλος της ομιλίας θα πάρετε τον λόγο. Μην με αναγκάσετε να σηκωθώ όρθιος. Σιωπή και ηρεμία. Όταν θα ζητήσετε τον λόγο, βάση του κανονισμού, επί προσωπικού, πείτε ότι θέλετε» είπε ο κ. Κακλαμάνης.

Με υψηλούς τόνους σε προεκλογικό φόντο η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή (φωτογραφίες)-5

Ο κ. Καμμένος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «στη συμφωνία που κάναμε με τον Πρωθυπουργό ήταν ξεκάθαρο ότι εμείς δεν θα συμφωνήσουμε σε λύση που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία», ενώ εκτίμησε ότι η «κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει με την ψήφο εμπιστοσύνης τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου». «Αναγκάζομαι να ψηφίσω όχι στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης», τόνισε. 

Με υψηλούς τόνους σε προεκλογικό φόντο η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή (φωτογραφίες)-6
Με υψηλούς τόνους σε προεκλογικό φόντο η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή (φωτογραφίες)-7

Να ορίσει ημερομηνία εκλογών κάλεσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Προλαβαίνουμε να ψηφισουμε την αναθεώρηση του άρθρου 86. Μετά, πάμε σε εθνικές εκλογές», τόνισε μιλώντας στη Βουλη.

Με υψηλούς τόνους σε προεκλογικό φόντο η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή (φωτογραφίες)-8
Με υψηλούς τόνους σε προεκλογικό φόντο η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή (φωτογραφίες)-9

«Για να μην χάσουμε εντελώς τη λογική μας, ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφο για τις Πρέσπες. Αντιθέτως, θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ ανέφερε ότι του κάνει εντύπωση το γεγονός ότι «τέσσερις από τους έξι βουλευτές, που ξαφνικά είδαν το ‘συριαζαϊκό’ φως», αναφερόμενος στους βουλευτές που αποφάσισαν να στηρίξουν την κυβέρνηση. 

Με υψηλούς τόνους σε προεκλογικό φόντο η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή (φωτογραφίες)-10

Ο γ.γ. του της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε τον λαό να καταψηφίσει την κυβέρνηση και στους καθημερινούς αγώνες και στις εκλογές. «Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή όπου η κυβέρνηση αναζητά ψήφο εμπιστοσύνης είναι η κατάληξη των παζαριών των προηγούμενων ημερών ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, πιο συγκεκριμένα των παζαριών ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο», είπε μεταξύ άλλων. 

Με υψηλούς τόνους σε προεκλογικό φόντο η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή (φωτογραφίες)-11
Με υψηλούς τόνους σε προεκλογικό φόντο η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή (φωτογραφίες)-12

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών «και να κυρωθεί, θα ακυρωθεί», ενώ ζήτησε από τους Μακεδόνες να κάνουν υπομονή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή