Εκρηκτική αύξηση του παγκόσμιου χρέους παρά την υψηλή ανάπτυξη

Εκρηκτική αύξηση του παγκόσμιου χρέους παρά την υψηλή ανάπτυξη

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζει να αυξάνεται το παγκόσμιο χρέος, καθώς εταιρείες, κυβερνήσεις και νοικοκυριά δανείζονται παρά το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών που θεωρητικά θα έπρεπε να έχει περιορίσει την αναζήτηση πίστωσης. Εάν επιβεβαιωθούν υποψίες για επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στον ανεπτυγμένο και αναδυόμενο κόσμο το 2019, τότε θα προκύψουν δυσκολίες και στην αποπληρωμή χρεών, ιδιαίτερα των ομολόγων που είναι εκτεθειμένα στην υψηλή μεταβλητότητα των αγορών.

Μέσα στο γ΄ τρίμηνο του 2018, το χρέος του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα έφθασε το 318% του ΑΕΠ, φλερτάροντας με το ιστορικό υψηλό του 320% που είχε καταγραφεί στα μέσα του 2016, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance).

Η συνολική αξία όλων των δανείων στην παγκόσμια οικονομία διαμορφώθηκε στα 244 τρισ. δολάρια, δηλαδή απέχει μία ανάσα από το ρεκόρ των 247,7 τρισ. δολαρίων. Οι υποχρεώσεις των εταιρειών, εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου, και των κυβερνήσεων αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα της αύξησης του παγκόσμιου χρέους τη δεκαετία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Το συνολικό χρέος των εταιρειών, εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου, διαμορφώθηκε στα 72,9 τρισ. δολάρια, αντανακλώντας νέο ρεκόρ στο 92% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Οι αντίστοιχες υποχρεώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου έφθασαν περίπου τα 60 τρισ. δολάρια με άνοδο 10% σε σχέση με δέκα χρόνια πριν. Αυτή η μεγάλη αύξηση αποδίδεται στο ότι οι εταιρείες κατέφυγαν τα προηγούμενα χρόνια στις ομολογιακές αγορές για να αντλήσουν κεφάλαια με πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού, εκμεταλλευόμενες την άνευ προηγουμένου επεκτατική νομισματική πολιτική που εφάρμοσαν οι κεντρικές τράπεζες στις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου μετά την κρίση του 2008.

Εκρηκτική αύξηση του παγκόσμιου χρέους παρά την υψηλή ανάπτυξη-1

Οι εταιρείες με ομολογιακό χρέος είναι εκτεθειμένες στις μεταβολές των αγορών πίστωσης που έχουν γίνει απότομες τον τελευταίο καιρό λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ, της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και κυρίως της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ακόμη και τα εταιρικά ομόλογα με επενδυτική βαθμολογία είναι ευάλωτα στη νευρικότητα των επενδυτών. Σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch, οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων αυτών στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 2,5% το 2018. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί από το 2008.

Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια ενθάρρυναν, επίσης, τον δανεισμό των κυβερνήσεων. Το συνολικό δημόσιο χρέος ξεπέρασε τα 65 τρισ. δολάρια το 2018 αντί των 37 τρισ. δολαρίων προ δεκαετίας, σύμφωνα με το IIF. Οι περισσότερες εκδόσεις ομολόγων προήλθαν από ανεπτυγμένες αγορές, καθώς η νομισματική πολιτική  παρέμεινε χαλαρή επί σειράν ετών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει συγκεντρώσει κρατικά και εταιρικά ομόλογα, συνολικού ύψους 180 δισ. ευρώ, μέσα σε 2,5 χρόνια. Τέλη Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ τερμάτισε τις μηνιαίες αγορές χρεογράφων αλλά έχει δεσμευθεί πως θα διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2 τρισ. δολάρια στα 21,97 τρισ. μέσα στο 2018 λόγω της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής και ειδικά των περικοπών στη φορολογία των επιχειρήσεων που προώθησε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Απογοητευτική είναι η αύξηση του χρέους των νοικοκυριών, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κίνας, της Τσεχίας, της Ινδίας, του Μεξικού, της Νότιας Κορέας, της Μαλαισίας και της Χιλής. Σε αυτές τις χώρες, το χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε πάνω από 20% το 2018 από το 2016, σύμφωνα με το Bloomberg. Παγκοσμίως, το χρέος των νοικοκυριών ανήλθε στα 46,1 τρισ. δολάρια το γ΄ τρίμηνο του 2018 από τα 44,2 τρισ. δολάρια το γ΄ τρίμηνο του 2017, καθώς φαίνεται οι μισθοί δεν επαρκούν για να καλύψουν ακόμη και βασικές ανάγκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή