Οταν η σάτιρα διευρύνει την ελεύθερη έκφραση

Οταν η σάτιρα διευρύνει την ελεύθερη έκφραση

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον παράδοξο με τις σημερινές ΗΠΑ. Στο τιμόνι τους κάθεται ένας πρόεδρος ο οποίος κατηγορεί τον Τύπο ως τον μεγαλύτερο εχθρό του λαού, ωστόσο ταυτόχρονα πρόκειται για τη χώρα που διευρύνει τα σύνορα της ελεύθερης έκφρασης.

Τρανή απόδειξη υπήρξε πρόσφατο στιγμιότυπο από τη λατρεμένη σειρά Family Guy, το σατιρικό animation που ακολουθεί μια στερεότυπη αμερικανική οικογένεια ασκώντας κριτική στη σύγχρονη κουλτούρα. Στο τελευταίο επεισόδιο πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προσλαμβάνει τον πατέρα της σειράς Πίτερ ως γραμματέα, τον κακομεταχειρίζεται φρικτά, και στη συνέχεια παρενοχλεί σεξουαλικά την κόρη του Μεγκ. Στην κορύφωση του επεισοδίου, ο Πίτερ πλακώνεται στο ξύλο με τον Αμερικανό πρόεδρο, σε μια βίαιη αλληλουχία που μεταμορφώνει την αμερικανική πρωτεύουσα σε σωρό από ερείπια.

«Δεν προβάλλουμε μια συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα» δήλωσε με πονηρό χαμόγελο ο δημιουργός του επεισοδίου Ριτς Απελ. Πράγματι, στο παρελθόν η σειρά δεν έχει διστάσει να σατιρίσει σε ακραίο βαθμό τον Ομπάμα ή το ζευγάρι Κλίντον. Υπάρχει, άλλωστε, κάτι ανώτερο από την πολιτικοποίηση στο χιούμορ αμερικανικών σειρών σαν το Family Guy: το σουρεαλιστικό τους σύμπαν όπου όλα επιτρέπονται είναι στην πραγματικότητα μια ωδή στον ελεύθερο λόγο. «Η αλήθεια είναι πως στην αρχή φοβηθήκαμε την αντίδραση του προέδρου, μετά όμως θυμηθήκαμε την ιερή πρώτη τροπολογία του Συντάγματος που προστατεύει την έκφραση, ειδικά όταν αυτή εναντιώνεται στους εκλεγέντες» πρόσθεσε ο δημιουργός, προτού καταλήξει στο εξής: «Πλέον ελπίζουμε να αντιδράσει! Αντί για να μας σιωπήσει, το πιθανότερο είναι πως θα χαρίσει στη σειρά μας τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια ζωής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή