Οι ξένοι και ο σεβασμός στην αντιπολίτευση

Οι ξένοι και ο σεβασμός στην αντιπολίτευση

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι κατανοητή η ικανοποίηση των εταίρων για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα σε σειρά ζητημάτων. Από τις ενέσεις ρεαλισμού και τη βατή συνεργασία στον τομέα της οικονομίας τα τελευταία τρία χρόνια μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, ο έλληνας πρωθυπουργός έχει αποκτήσει θετική εικόνα στο εξωτερικό.

Παράλληλα, διαθέτει επικοινωνιακό χάρισμα και ελέγχει πλήρως το κόμμα του, κάτι που του επιτρέπει σε ευαίσθητα και δύσκολα ζητήματα, εργασιακά και άλλα, να κάνει κινήσεις που για άλλους θα ήταν πολύ δύσκολες αν όχι αδύνατες, και σε κάθε περίπτωση θα προκαλούσαν κύματα αντιδράσεων.

Η αποστασιοποίησή του από το αντιευρωπαϊκό παρελθόν του και η σταδιακή μετεξέλιξή του σε ευρωπαϊστή κεντροαριστερό ηγέτη δεν ενθουσιάζουν κάποιους ψηφοφόρους του κόμματός του, κυρίως αυτούς που αποτελούσαν το 3% του παρελθόντος.

Από την άλλη, τα εγκώμια των δυτικών ηγετών και γραφειοκρατών προφανώς προκαλούν δυσφορία στην αντιπολίτευση στο εσωτερικό της Ελλάδας. Αλλά σκοπός της στήλης δεν είναι το εσωτερικό μέτωπο. Είναι η στάση των ξένων. Και κυρίως των Ευρωπαίων εταίρων και των Αμερικανών συμμάχων.

Η στήριξή τους προς τον Αλέξη Τσίπρα αρχίζει να υπερβαίνει κάποια όρια. Ακόμη και η ρητορική που χρησιμοποιούν, ενίοτε και η χροιά της φωνής, αρχίζει να ενοχλεί. Σε κάποιες περιπτώσεις η συμπεριφορά τους καθίσταται σχεδόν απρεπής.

Το να δημιουργείται προσωπική χημεία μεταξύ ηγετών και σύνηθες φαινόμενο είναι, και απόλυτα κατανοητό. Αλλά εδώ αρχίζει να προσωποποιείται η στήριξη σε τέτοιο βαθμό, που καθίσταται άδικη έναντι των υπολοίπων.

Η άμεση και εύκολη απάντηση είναι ότι οι κυβερνήσεις συνεργάζονται με δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Αυτό είναι, προφανώς, γεγονός. Ωστόσο όλοι, στις σημαντικές πρωτεύουσες, στις πρεσβείες στην Αθήνα, στις έδρες των θεσμών, μιλούν και ενεργούν με τρόπο που αγνοεί πλήρως τον δεδηλωμένο φιλοευρωπαϊσμό πολλών άλλων οι οποίοι, στον βωμό της υπεράσπισης των δυτικών αρχών και αξιών, κατέβαλαν σημαντικό πολιτικό κόστος που σε μερικές περιπτώσεις έφθασε μέχρι τον πολιτικό αφανισμό τους.

Οι ξένοι αξιωματούχοι ορθώς υπηρετούν τα συμφέροντα των χωρών τους ή τους στόχους των οργανισμών στους οποίους εργάζονται. Αρκεί να μη μεροληπτούν και να σέβονται όλο το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας, ιδιαίτερα τους ηγέτες και τα στελέχη δημοκρατικών κομμάτων όπως η Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι, που έχουν επιδείξει έναν σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Στις διακρατικές σχέσεις οι ισορροπίες είναι λεπτές. Συμπεριφορές που από κάποιους εκλαμβάνονται ως προσβλητικές, μπορούν να γεννήσoυν τριβές στο μέλλον, και αυτό σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί τα όποια δυτικά συμφέροντα. Το παρελθόν είναι γεμάτο τέτοια αρνητικά παραδείγματα.

Καλή συνεργασία, λοιπόν, με την κυβέρνηση, και αυτό είναι θετικό και χρήσιμο για τη χώρα, αλλά χωρίς πλασματική ωραιοποίηση των δεδομένων. Και, ταυτόχρονα, σεβασμός στα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τα αποδεδειγμένα φιλοευρωπαϊκά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή