Ρωσικές «αντιρρήσεις»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θα διχάσουμε τους Ελληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς» είχε πει, πριν από περίπου έναν χρόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακριβέστατο, αν και στο δεύτερο σκέλος της, η φράση του αρχηγού της αντιπολίτευσης πιθανόν να μην επιβεβαιωθεί. Φήμες, που μεταφέρθηκαν όμως από «καλή πηγή», δείχνουν με ανησυχία την απουσία του Σκοπιανού προέδρου και φοβούνται πως η «μακεδονίτικη περιπέτεια» του κρατιδίου δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Στην ίδια αυτή γραμμή είναι χρήσιμο να καταγράψουμε τις κινήσεις της ρωσικής διπλωματίας. Γνωρίζοντας προφανώς ότι στην περίπτωση αυτή, όπως αντιστοίχως συμβαίνει και με τα άλλα μεγάλα κράτη, η διπλωματία συνεπικουρείται από πλειάδα ικανών, συχνά σκοτεινών, και στη ρωσική περίπτωση των πλέον «προεδρικών» υπηρεσιών του μεγάλου κράτους των Ρως.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντρ Γκρούσκο είπε: «Δεν παρεμβαίνουμε με κανένα τρόπο στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας». Σε ελεύθερη μετάφραση «μόνος του και όχι κατόπιν εντολής» αποφάσισε να παραιτηθεί ο κ. Καμμένος. Αφού είναι εξίσου προφανές ότι ο εν λόγω δεν έκανε όσα θα περίμενε η Μόσχα για να σταματήσει η δρομολογηθείσα στις Πρέσπες διαδικασία.

Η Ρωσία όμως, κατά τον ίδιο αξιωματούχο, «θα εκφράσει την άποψή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», στο οποίο ζητείται να επικυρώσει την ομώνυμη συμφωνία. Εχουμε δει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια τη Μόσχα να μη φείδεται μέσων και ακόμη λιγότερο ηθικών κανόνων ιδιαίτερα μάλιστα της ίδιας της αλήθειας που λένε τα γεγονότα, όταν πρόκειται για το συμφέρον της. Οταν στην Αμερική, εφημερίδες όπως οι New York Times και Washington Post έχουν δημοσιεύσει το ερώτημα περί ενδεχόμενης σύμπραξης του προέδρου των ΗΠΑ με τη Ρωσία, το να προστρέξει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ στις πιο κρυφές υπηρεσίες της Μόσχας, μήπως και δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να θεωρείται αναμενόμενο. Οπως άλλωστε και η διάψευση του κ. Τραμπ.

Κατ’ αναλογίαν, το προχθεσινό αίτημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς τους Ρώσους (να αποστούν από δηλώσεις «που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας») επιβεβαιώνει την έκταση των παρεμβάσεων που έγιναν και γίνονται.

Ολα τούτα επειδή ο κ. Τσίπρας δεν ακολούθησε τον άριστο κανόνα: σε θέματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται συμφωνία της αντιπολίτευσης: είτε αμέσως, είτε επειδή θα τελειώσει εκείνη «όσα εγώ θα έχω ξεκινήσει». Ο κ. Τσίπρας, εκτός από την εθνική διχόνοια που καλλιεργεί, έχει τη μεγάλη ηθική ευθύνη για τη διάλυση της πολιτικής σκηνής. Ζούμε ημέρες νοσηρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή