Η Αγκυρα θα σεβαστεί τις Πρέσπες

Η Αγκυρα θα σεβαστεί τις Πρέσπες

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αγκυρα θα σεβαστεί τις αποφάσεις που έλαβε η Βουλή της ΠΓΔΜ και θα εξακολουθήσει να αναγνωρίζει τη χώρα με τη συνταγματική ονομασία, ανακοίνωσε ο υπουργός Eξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη γειτονική χώρα. Η επίσκεψη του κ. Ντιμιτρόφ στην Τουρκία εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που κάνουν οι επιτελείς της ΠΓΔΜ, ώστε, μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή, να προχωρήσουν ταχέως οι προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης και του πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών της Συμμαχίας. Η πρώτη χώρα που θα το ψηφίσει είναι η Ελλάδα και αμέσως μετά αναμένεται πως θα κινηθεί και η σχετική διαδικασία στις ΗΠΑ, προκειμένου να δοθεί μήνυμα και στις υπόλοιπες συμμαχικές χώρες για τη σημασία της ταχείας έγκρισης του πρωτοκόλλου για την ΠΓΔΜ. Ευλόγως, η ηγεσία της ΠΓΔΜ ενδιαφέρεται για την ταχεία κύρωση και από την Τουρκία, η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες χώρες σε όρους ΝΑΤΟ, αλλά και με ιδιάζουσα στάση λόγω των διαφορών της με την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι σε όλα τα ανακοινωθέντα του ΝΑΤΟ που περιλαμβάνουν κάποια συζήτηση για την ΠΓΔΜ, η Τουρκία ζητεί παγίως να αναφέρεται ως υποσημείωση ότι η Αγκυρα αναγνωρίζει τη συγκεκριμένη χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Συγκεκριμένα, χθες, ο κ. Τσαβούσογλου περιέγραψε τις πολιτικές σχέσεις Τουρκίας και ΠΓΔΜ ως «εξαιρετικές» και υπογράμμισε: «Είμαστε μια χώρα που αναγνωρίζει από την αρχή τη Μακεδονία με το συνταγματικό όνομά της. Παρακολουθούμε τις συμφωνία με την Ελλάδα σχετικά με την αλλαγή του ονόματος. Σεβόμαστε τις αποφάσεις που έλαβαν ο μακεδονικός λαός και η Βουλή της Μακεδονίας και αυτές που θα λάβουν. Από εδώ και στο εξής θα συνεχίσουμε να αναγνωρίζουμε τη Μακεδονία με το συνταγματικό όνομά της».

Την ίδια στιγμή, επίσκεψη στα Σκόπια έκανε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος εκτίμησε ότι η ΠΓΔΜ θα πρέπει να είναι η πρώτη χώρα σε προτεραιότητα από τις υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. Σημαντικό ζήτημα στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ είναι, επίσης, οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Οπως έγινε χθες γνωστό, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ζάεφ και το αλβανικό DUI, που έχουν ως σκοπό τη συμφωνία επί κοινού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές. Πιθανή κοινή κάθοδος θα επιτρέψει την εκλογή προέδρου, ώστε να αποφευχθεί το διόλου απίθανο σενάριο, μετά τις 12 Μαΐου, όταν λήγει η θητεία του Γκ. Ιβάνοφ, αυτός να αναπληρωθεί από τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, ώσπου να εξευρεθεί η κατάλληλη πλειοψηφία.

Ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, ως εκ τούτου και οι εξελίξεις που πυροδοτεί η συμφωνία των Πρεσπών, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο των συζητήσεων ανάμεσα στον υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο και τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλ. Γκρούσκο. Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν, ακόμη, για τις εξελίξεις στη Συρία. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, θα συζητήσουν για το κοινό πρόγραμμα δράσης 2019-20, το Ετος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας 2019 και την προετοιμασία της επόμενης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή