Η γιορτή της «επιστροφής» του ποιητή Χρήστου Μπράβου

Η γιορτή της «επιστροφής» του ποιητή Χρήστου Μπράβου

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία σύναξη φίλων, μια αγκαλιά αισθημάτων, έφερε και πάλι στη ζωή τον ποιητή Χρήστο Μπράβο (1948-1987). Τριάντα ένα χρόνια λείπουν τα ποιήματά του από την αγορά, είπε ο φίλος του ποιητής Μιχάλης Γκανάς, στη συγκινητική και αισθαντική βραδιά που οργάνωσαν στον «Ιανό» οι Φίλοι του Χρήστου Μπράβου. Αφορμή ήταν η συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων και των κριτικών σημειωμάτων του Χρήστου Μπράβου (για τον Γιάννη Δάλλα και τον Μίλτο Σαχτούρη) μαζί με το πολύ καλό επίμετρο του Χρήστου Δανιήλ. Η έκδοση με τίτλο «Βραχνός Προφήτης. Ποιήματα και Πεζά Κείμενα, 1981-1987» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μελάνι, και η Πόπη Γκανά ήταν εκεί στην εκδήλωση μνήμης ως συντονίστρια όπως και η Μυρσίνη Γκανά, που από το ακροατήριο μας μετέφερε τις παιδικές της μνήμες από τον Χρήστο Μπράβο.

Ηταν ένας «τραχύς», αληθινός και σκοτεινός ποιητής ο Χρήστος Μπράβος, ο γεννημένος στη Δεσκάτη της Δυτικής Μακεδονίας, ο μεγαλωμένος με τα λαϊκά παραμύθια και τις ιστορίες από την Αντίσταση. «Μια γενιά τον είχε χάσει», όπως είπε ο Μιχάλης Γκανάς, και η επιστροφή του «εκφράζει την πίστη απέναντι στην απέραντη αλληλεγγύη ανάμεσα στους κεκοιμημένους και τους ζωντανούς», όπως είπε ο Δημήτρης Κοσμόπουλος. Μια σκυταλοδρομία λόγου ήταν η «γιορτή της επιστροφής» του Χρήστου Μπράβου. Φίλοι του, ποιητές, συγγραφείς και ζωγράφοι: ο Γιάννης Δάλλας, ο Βασίλης Γκουρογιάννης, ο Πάνος Κυπαρίσσης, ο Τάσος Πορφύρης, η Γεωργία Παπαγεωργίου (συνεκδότρια των εκδόσεων Κείμενα), ο Γιώργος Κακουλίδης, ο Χρήστος Μαρκίδης, ο Νικόλας Κληρονόμος, ο Χρήστος Μπουρονίκος, η Μαρία Λιάκου… Εξαιρετική παρουσία, η σύντροφός του, Ερμιόνη Μπράβου, που με καίριο λόγο συνόψισε τα αισθήματα όλων. «Χιόνι σεντόνι τρυφερό για του φιδιού τον ύπνο./Χιόνι και πένθιμο σκυλί βραχνός προφήτης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή