Πληρώνει ακριβά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της η ΔΕΗ

Πληρώνει ακριβά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της η ΔΕΗ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αβέβαιη ακόμη και την προσέλευση επενδυτών και πολύ περισσότερο την είσπραξη ενός ικανοποιητικού τιμήματος, η ΔΕΗ φορτώνεται όλο και περισσότερα βάρη προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα της αποεπένδυσης και να απομακρυνθεί το απευκταίο σενάριο της πώλησης και υδροηλεκτρικών μονάδων.

Μετά τη χρηματοδότηση εθελουσίας εξόδου 273 ατόμων από τις μονάδες Μεγαλόπολης και Μελίτης, η ΔΕΗ και η θυγατρική της ΔΕΔΔΗΕ είναι έτοιμες να αναλάβουν το επιπλέον κόστος μισθοδοσίας που θα προκύψει από τις μετακινήσεις εργαζομένων από τις προς πώληση μονάδες, όπως έχει ήδη προβλεφθεί με νομοθετική ρύθμιση. Αν και ο αριθμός αυτός δεν έχει καθορισθεί, με βάση τους λογαριασμούς που έχουν κάνει οι υποψήφιοι επενδυτές για να είναι βιώσιμες οι μονάδες, οι εργαζόμενοι πρέπει να μειωθούν στα 600 άτομα από 1.248 σήμερα. Δεδομένου ότι ήδη 273 άτομα συμμετείχαν στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, προς τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να μετακινηθούν άλλοι 367 εργαζόμενοι.

Το οξύμωρο είναι ότι η ΔΕΗ, με βάση το business plan της Mckinsey που ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, πρέπει να μειώσει το προσωπικό της στην 5ετία κατά 4.000 άτομα για να βελτιώσει τη λειτουργική της κερδοφορία κατά 330 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, η ΔΕΗ έχει σε εξέλιξη εθελούσια έξοδο για 220 άτομα που έχουν συμπληρώσει το όριο συνταξιοδότησης με κίνητρο πρόσθετης αποζημίωσης 5.000 ευρώ πέραν της προβλεπόμενης των 15.000 ευρώ. Χθες μάλιστα το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε αντίστοιχου ύψους αποζημίωση για εργαζομένους που έχουν κλείσει 25 χρόνια υπηρεσίας στην εταιρεία με στόχο την ηλικιακή ανανέωση του προσωπικού.

Στην ίδια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ενέκρινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις δύο προς πώληση εταιρείες, Λιγνιτική Μελίτης και Λιγνιτική Μεγαλόπολης, ύψους 725.000 ευρώ και 6 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Με τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ καλύπτει τις ζημίες των δύο εταιρειών αφού οι εγγυήσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση έναντι της DGcomp, όταν ενέκρινε το σχέδιο αποεπένδυσης, αναφέρουν ρητά ότι η οικονομική τους κατάσταση πρέπει να μη διαφοροποιείται από την περίοδο κατά την οποία εγκρίθηκε η πώληση. Το πιθανότερο είναι ο λογαριασμός της ΔΕΗ να αυξηθεί περαιτέρω μέχρι την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών την προσεχή εβδομάδα (23 Ιανουαρίου) αφού οι επενδυτές συνεχίζουν να βλέπουν με σκεπτικισμό την επένδυση στο λιγνίτη και αξιώνουν πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση του χαρτοφυλακίου. Και τα τρία επενδυτικά σχήματα έχουν διαμηνύσει στη ΔΕΗ και το υπουργείο Ενέργειας ότι χωρίς άλλες πρωτοβουλίες η εικόνα των μονάδων παραμένει αρνητική.

Σε αντίθεση με τα όσα υποστήριξε προσφάτως ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, οι επενδυτές εκτιμούν ότι η αποχώρηση των 273 ατόμων από τις μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης δεν τις καθιστά βιώσιμες. Οι επενδυτές θεωρούν, επίσης, παρά τις προθέσεις της ΔΕΗ, ότι δεν έχει ακόμη διασφαλισθεί η ομαλή τροφοδοσία της Μελίτης με λιγνίτη σε σταθερή και εύλογη τιμή. Χθες, πάντως, στο υπουργείο Ενέργειας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη ΔΕΗ και την εταιρεία Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας που τροφοδοτεί τη Μελίτη. Δεν έγινε γνωστό, ωστόσο, το κατά πόσο η Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας έκανε αποδεκτή την πρόταση της ΔΕΗ για μείωση της τιμής προμήθειας του λιγνίτη κατά 5 ευρώ ο τόνος, ποσό που, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, θα περιορίσει το κόστος προμήθειας λιγνίτη για τη μονάδα κατά 23 εκατ. ευρώ ετησίως. Επιφυλάξεις διατηρούν οι επενδυτές και για τα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος (αποζημίωση των μονάδων για την ενέργεια που παρέχουν στο σύστημα), αφού ο μηχανισμός που έχει υποβληθεί από το υπουργείο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την Κομισιόν και δεν πρόκειται να εγκριθεί μέχρι τις 23 του μηνός που πρέπει να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή