«Οχι» στη συμφωνία, με επιχειρήματα

«Οχι» στη συμφωνία, με επιχειρήματα

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το οπλοστάσιό της για τη «μητέρα τη μαχών», τη συζήτηση και την ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, ετοιμάζει η Ν.Δ., καθώς στόχευση του τρίτου ορόφου της Πειραιώς είναι να αναδειχθεί με «ακλόνητα», όπως λένε, επιχειρήματα ότι καταψηφίζει μια συμφωνία που είναι κακή -μια συμφωνία που, όπως είπε το βράδυ της Παρασκευής από το Ηράκλειο της Κρήτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν κλείνει μια παλιά πληγή, αλλά ανοίγει νέες και στις δύο χώρες, καθώς είναι γεμάτη «παγίδες», εξ ου και την καταψηφίζει.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένεται να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της συμφωνίας, με αιχμή βέβαια τα ζητήματα της «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικής υπηκοότητας/εθνικότητας», ωστόσο βασικό επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ότι σε μια διεθνή συγκυρία που ήταν ευνοϊκή για την Ελλάδα θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία. Και αυτό διότι, όπως επανειλημμένως έχει υπογραμμίσει ο κ. Μητσοτάκης, καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε «διανοηθεί» να παραχωρήσει «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα, κάτι που έκανε η σημερινή κυβέρνηση.

Η Ν.Δ. αναμένεται δε να υπογραμμίσει ότι είναι «ανήκουστο» το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύθηκε την ευνοϊκή για αυτή συγκυρία και δεν αξιοποίησε τη διεθνή πίεση προς τα Σκόπια στη διαπραγμάτευσή της με την άλλη πλευρά για να πετύχει ένα αποτέλεσμα «επ’ ωφελεία των εθνικών συμφερόντων». Αναμένεται να θυμίσει δε –και με συγκεκριμένα στοιχεία– ότι η πίεση στο ζήτημα της «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας υπήρξε διαχρονική από το 2008.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, εξάλλου, έγινε ειδική σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη στο Μοσχάτο, στην οποία, πλην στενών του συνεργατών, μετείχαν και ειδικοί γύρω από το θέμα. Οι γραμμές της Ν.Δ. σκιαγραφήθηκαν ήδη στην πρώτη της αντίδραση έναντι της ρηματικής διακοίνωσης, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έβγαλε και διάβασε περίπου ως άσο στο μανίκι του το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στην αίθουσα της Ολομέλειας. Η Ν.Δ. διαμήνυσε ότι το εν λόγω κείμενο όχι μόνο δεν βελτιώνει, αλλά επιδεινώνει τις ήδη προβληματικές αναφορές που περιέχονται στη συμφωνία και αφορούν τα επίμαχα ζητήματα της γλώσσας –την οποία για πρώτη φορά η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ως «μακεδονική»– και της ταυτότητας (παρά το επιχείρημα του κ. Τσίπρα περί «υπηκοότητας»), ενώ επέμεινε στη διπλή αναφορά σε «μακεδονικό λαό».

Στην Πειραιώς, μάλιστα, θεωρούν ότι και άλλες πτυχές των συνεπειών της συμφωνίας δεν έχουν αναδειχθεί. Μία από αυτές, όπως σημείωνε στέλεχος της Πειραιώς, είναι το «ανατριχιαστικό» προοίμιο του συντάγματος της γειτονικής χώρας, αλλά και η συνολική εκτίμηση της Ν.Δ. ότι η συμφωνία τροφοδοτεί τον αλυτρωτισμό. «Οταν, από τη μια, αναγνωρίζεται Βόρεια Μακεδονία και οι κάτοικοί της ονομάζονται σκέτο “Μακεδόνες” και όχι “Βορειομακεδόνες”, αφήνεται να εννοηθεί ότι υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα αναφορικά με την επικράτεια και τους πολίτες αυτού του κράτους που ενδεχομένως να κατοικούν σε άλλες χώρες», υπογραμμίζεται.

Προφανώς η Ν.Δ. θα καταψηφίσει εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θεωρεί τη συμφωνία κακή. Σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, δεν αναμένεται προφανώς κάποια διαφορετική στάση από τη Ν.Δ., αφού αυτό αποτελεί «ουρά» της συμφωνίας. Πηγές της Πειραιώς υπογράμμιζαν ότι, εφόσον ψηφιστεί η συμφωνία, το πρωτόκολλο γίνεται μια «τυπική και ανεπίστροφη υποχρέωση της Ελλάδας», αφού το άρθρο 2 της συμφωνίας δεσμεύει ρητά την Ελλάδα να μην παρεμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου να κυρώσει μαζί και το πρωτόκολλο. «Η Ν.Δ. επαναλαμβάνει ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μην κυρωθεί η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και κατά συνέπεια ούτε το πρωτόκολλο», σημειώνει η Πειραιώς, που θα κρίνει όταν έρθει η ώρα του πρωτοκόλλου αν θα επιλέξει την αποχή.

Στάση αναμονής

Οπως και να ’χει, στη Ν.Δ. επιμένουν στρατηγικά να μην προεξοφλούν την ψήφιση της συμφωνίας, παρά την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι διαθέτει τους 151. Παρομοίως, μέχρι την τελευταία στιγμή, δηλαδή την ώρα της κύρωσης, δεν προεξοφλούν τη στάση κανενός. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπήρξε σχόλιο για την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, από την οποία διαφαίνονται τουλάχιστον δύο «ναι», αυτά του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γιώργου Μαυρωτά, πλην της λακωνικής επισήμανσης ότι το Ποτάμι είναι ανεξάρτητο κόμμα.

Την ίδια ώρα, η Πειραιώς κάνει λόγο για «ιστορικές ευθύνες» όλων των βουλευτών και, πάντως, φαίνεται ότι η στάση της έναντι του Ποταμιού θα εξαρτηθεί και από τον αριθμό των «ναι» που θα γράψει το «κοντέρ» την ημέρα της ψήφισης. Αν, δηλαδή, οι ψήφοι του Ποταμιού θα είναι αυτές που θα εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των 151 ή αν θα πλεονάσουν.

Ως προς την πρωθυπουργική πρόσκληση σε ντιμπέιτ, η Ν.Δ. επιμένει ότι το Μαξίμου αντιμετωπίζει τα πάντα με επικοινωνιακούς όρους και μάλιστα για μια σοβαρή υπόθεση όπως η συμφωνία των Πρεσπών. Για την οποία ο χώρος συζήτησης δεν είναι το τηλεοπτικό στούντιο, αλλά η Βουλή. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη θύμιζαν ότι από την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία της Ν.Δ. έχει αντιπαρατεθεί απευθείας στη Βουλή με τον πρωθυπουργό συνολικά 37 φορές. Και θύμιζαν ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου τηλεοπτικά ντιμπέιτ oργανώνονται όταν κλείνει το Κοινοβούλιο. Εκεί, λένε από την Πειραιώς, θα κληθεί να απαντήσει ο κ. Τσίπρας γιατί θα επικυρώσει τη συμφωνία και κυρίως «γιατί παρέδωσε στους Σκοπιανούς τη δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, κάτι που καμιά προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί».

«Εστω ότι γινόταν ντιμπέιτ και ήταν κόλαφος για τον κ. Τσίπρα, θα άλλαζε εκείνος την απόφασή του να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία; Ο ίδιος δεν μπορεί να πείσει τους βουλευτές που του προσέφεραν ψήφο εμπιστοσύνης να ψηφίσουν όλοι τις Πρέσπες, νομίζει ότι θα πείσει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που τη θεωρούν επιζήμια;» αναρωτιούνταν.

Σε ό,τι αφορά το σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, η Ν.Δ. επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ότι οι πολίτες θα κάνουν αυτό που «αισθάνονται» και ότι οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να πράξουν ό,τι αποφασίσουν. «Προφανώς και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αντίθετη σε ακρότητες, απ’ όποιους κι αν προέρχονται. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να μιλάει, όπως έκανε στο παρελθόν ο κ. Τσίπρας, για “ετερόκλητο όχλο” και ούτε να χαρακτηρίζει ακραίους τους πολίτες που συμμετέχουν», σημείωναν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή