Brexit: H Μέι ανησυχεί για «συνωμοσίες» βουλευτών

Brexit: H Μέι ανησυχεί για «συνωμοσίες» βουλευτών

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γραφείο της πρωθυπουργού της Βρετανίας χαρακτήρισε σήμερα «εξαιρετικά ανησυχητικές» τις υποτιθέμενες συνωμοσίες κοινοβουλευτικών με στόχο να αφαιρέσουν από την Τερέζα Μέι τη δικαιοδοσία να ηγείται των διαπραγματεύσεων για το Brexit την εβδομάδα που αρχίζει.

Ο Τύπος γράφει σήμερα ότι βουλευτές προτίθενται να καταθέσουν τροπολογίες αναφορικά με τη λειτουργία της Βουλής των Κοινοτήτων ώστε να εμποδίσουν τα σχέδια της Μέι σε σχέση με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι άκρως σημαντικό οι εκλεγμένοι πολιτικοί να σεβαστούν αυτήν την ετυμηγορία», δήλωσε η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού.

«Κάθε απόπειρα να αφαιρεθεί η δικαιοδοσία από την κυβέρνηση να εκπληρώσει τις νομικές απαιτήσεις μιας συντεταγμένης εξόδου σε αυτή την ιστορική στιγμή είναι εξαιρετικά ανησυχητική», πρόσθεσε.

«Οι βουλευτές που θέλουν να σεβαστούν το Brexit οφείλουν να το υπερψηφίσουν, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος το κοινοβούλιο να εμποδίσει το Brexit», που προβλέπεται να ισχύσει από τις 29 Μαρτίου, τόνισε η εκπρόσωπος.

Η πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομερώς αύριο, Δευτέρα, ενώπιον των βουλευτών ένα νέο σχέδιο για το Brexit μετά τη μαζική απόρριψη στις 15 Ιανουαρίου από τους βουλευτές της συμφωνίας που η ίδια είχε επιτύχει με τις Βρυξέλλες στο τέλος του 2018.

'Εκτοτε η Τερέζα Μέι άρχισε διεργασίες με την αντιπολίτευση σε μια προσπάθεια επίτευξης μιας συναίνεσης για μια νέα συμφωνία, αλλά αυτές δείχνουν να οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Λάιαμ Φοξ προειδοποίησε εξάλλου σήμερα, μιλώντας στην εφημερίδα The Sunday Telegraph, για τον κίνδυνο ενός «πολιτικού τσουνάμι» αν οι βουλευτές δεν καταφέρουν να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 που ζητούσε αποχώρηση από την ΕΕ.

Επέκρινε επίσης τους υποστηρικτές ενός Brexit χωρίς συμφωνία, όπως ζητεί η αντιπολίτευση των Εργατικών, κρίνοντας ότι «το πιο ανόητο πράγμα που μπορείς να κάνεις» σε μια διαπραγμάτευση είναι να δείξεις το πιο δυνατό χαρτί σου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή