Κλούβες των ΜΑΤ θα αποκλείσουν τη Βουλή για το συλλαλητήριο

Κλούβες των ΜΑΤ θα αποκλείσουν τη Βουλή για το συλλαλητήριο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλούμε τον ελληνικό λαό να κατέβει σύσσωμος στο Σύνταγμα και να διατρανώσει την αντίθεσή του στο έγκλημα που πρόκειται να διαπραχθεί μέσα στο Κοινοβούλιο. Γνωρίζουμε πλέον με ποιους έχουμε να κάνουμε και πώς πρέπει να φυλαχθούμε». Αυτό αναφέρεται σε νέο κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή, που απηύθυναν –κυρίως μέσω Διαδικτύου– οι επιτροπές αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 7 μ.μ. σήμερα, παράλληλα δηλαδή με τη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στην αίθουσα της Ολομέλειας.

«Καλούμε τον ελληνικό λαό σε μια ύστατη προσπάθεια για την αποτροπή της κύρωσης της επαίσχυντης συμφωνίας», γράφουν στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές, οι οποίοι μάλιστα προτείνουν τα μαγαζιά, οι επιχειρήσεις και τα σχολεία να μη λειτουργήσουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι να μην παρουσιαστούν στις υπηρεσίες τους προκειμένου να μετάσχουν στο συλλαλητήριο. Περισσότερο επιθετικά είναι τα καλέσματα που απευθύνουν, μέσω των ιστοσελίδων τους, ακροδεξιές ομάδες. «Καλούμε όλους τους Ελληνες την Πέμπτη σε έναν ανένδοτο και ανυποχώρητο αγώνα. Τα περιθώρια έχουν στενέψει (…). Το καθεστώς τους είναι ένας γίγαντας με γυάλινα πόδια. Μια μικρή ρωγμή ίσως αρκεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η μία από τις ομάδες αυτές. «Ολοι μας μια γροθιά έξω απ’ τη Βουλή την ώρα που εκείνοι θα είναι μέσα και θα απεργάζονται την προδοσία», γράφουν τα μέλη άλλης ομάδας. Ολα τα παραπάνω σε συνδυασμό φυσικά με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής θέτουν εκ νέου σε συναγερμό την Ελληνική Αστυνομία.

Υστερα από συσκέψεις στο αρχηγείο και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) αποφασίστηκε η Βουλή να κυκλωθεί από κλούβες των ΜΑΤ και να δημιουργηθούν «νεκρές ζώνες» ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη είσοδος και έξοδος των βουλευτών από το κτίριο του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σχέδιο, φραγμοί θα υπάρχουν επί της Βασ. Σοφίας στα «λουλουδάδικα» και στις οδούς Ηρώδου Αττικού και Κανάρη, ο Εθνικός Κήπος θα είναι κλειστός, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα υπάρχουν παραταγμένες και επί της λεωφόρου Αμαλίας, στο ύψος του Ζαππείου. Παρόμοιος ήταν ο σχεδιασμός των αστυνομικών μέτρων τις ημέρες ψήφισης των μνημονίων την περίοδο 2010-2012. Σε κλοιό ασφαλείας θα τεθεί το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και άλλα κυβερνητικά κτίρια που ενδέχεται να αποτελέσουν στόχο ταραξιών σε περίπτωση επεισοδίων. Τέλος, στα σκαλιά του μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη θα τοποθετηθούν διπλές διμοιρίες των ΜΑΤ. Αυξημένες θα είναι και οι περιπολίες περιμετρικά των Εξαρχείων, καθώς κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της Κυριακής σημειώθηκαν επιθέσεις αναρχικών σε άτομα που έφευγαν από τη συγκέντρωση του Συντάγματος.

Χθες, η Ελληνική Αστυνομία, απαντώντας στην κριτική των τελευταίων ημερών για την αντίδρασή της στα επεισόδια της Κυριακής, έκανε λόγο για «άμεσο κίνδυνο εισβολής στο Κοινοβούλιο». Η ανακοίνωση είναι εκτενής και σε αυτήν το αρχηγείο επισημαίνει ότι «η ανταπόκριση ήταν η πλέον ενδεδειγμένη, με τις αστυνομικές δυνάμεις πάντοτε αμυνόμενες στις συνεχείς, έντονες και σε αρκετές περιπτώσεις ακραίως επικίνδυνες εις βάρος τους επιθέσεις πολυάριθμων ομάδων ατόμων, τα οποία με ενωμένες δυνάμεις (…) επιχειρούσαν να εισέλθουν στον χώρο του Κοινοβουλίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή