Β. Ποπετρέφσκι: Τεταμένο το πολιτικό κλίμα στα Σκόπια

Β. Ποπετρέφσκι: Τεταμένο το πολιτικό κλίμα στα Σκόπια

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι στην κορυφή των ειδήσεων σε όλα τα κύρια μέσα της χώρας. Κάποια από αυτά έχουν στείλει ανταποκριτές στην Αθήνα και μεταδίδουν ζωντανά τις εξελίξεις από την Ελλάδα. Νομίζω ότι το κοινό εδώ είναι καλύτερα πληροφορημένο και με λεπτομέρεια σχετικά με τα ρήγματα στις Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και του ΚΙΝΑΛ, αλλά και ποιοι σκοπεύουν να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, παρά για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση εδώ στη χώρα μου. Γενικά, η κυρίαρχη αίσθηση είναι ότι η Βουλή στην Αθήνα θα κυρώσει τη συμφωνία και μετά και το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Τα ΜΜΕ που επικρίνουν τη συμφωνία εστιάζουν στις δηλώσεις που έρχονται από την Ελλάδα για το παιχνίδι των λέξεων σχετικά με τους όρους «εθνικότητα», «ιθαγένεια», «εθνότητα», προσπαθώντας να υποστηρίξουν ότι η κυβέρνηση Ζάεφ έχει δώσει τα πάντα στην Ελλάδα κατά τη διαπραγμάτευση. Παράλληλα, το κοινό περιμένει το αποτέλεσμα του εσωτερικού διαλόγου στο κυβερνών κόμμα σχετικά με την πιθανότητα πρόωρων εθνικών εκλογών και αν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν παράλληλα με τις προεδρικές τον Απρίλιο ή νωρίς τον Μάιο. Στην τελευταία συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι μάλλον αντιτίθεται στις πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, ορισμένοι από τους πιο στενούς συνεργάτες του και υπουργούς τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών που ζήτησε το βασικό αντιπολιτευτικό κόμμα VMRO-DPMNE. Αυτοί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση χρειάζεται νέα νομιμοποίηση μετά τις δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν με τις συμφωνίες όχι μόνο με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, αλλά και με τη Βουλγαρία, καθώς, επίσης και μετά την εφαρμογή του νόμου για την ευρύτερη χρήση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα. Οπότε η πολιτική κατάσταση παραμένει τεταμένη, παρά το γεγονός ότι η Βουλή στα Σκόπια ολοκλήρωσε το δυσκολότερο έργο, την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών, όπως προβλέπονται από τη συμφωνία των Πρεσπών.

* Ο Βάσκο Ποπετρέφσκι είναι δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης και παρουσιαστής της εκπομπής «360 degrees» του σταθμού TV ALSAT.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή