Συμφωνία Πρεσπών: Βεβαιότητα Μαξίμου για «Ναι»

Συμφωνία Πρεσπών: Βεβαιότητα Μαξίμου για «Ναι»

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, που εστιάζει αφενός στην ελαχιστοποίηση των απωλειών από τις Πρέσπες και αφετέρου στη δημιουργία του «προοδευτικού μετώπου», προχωρούν ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η υπερψήφιση της ίδιας της συμφωνίας των Πρεσπών θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη. Η αριθμητική πραγματικότητα, άλλωστε, αποτυπώνει του λόγου το ασφαλές, καθώς μίνιμουμ 152 βουλευτές είναι βέβαιο πως θα την υπερψηφίσουν. Στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη η θετική ψήφος των τριών του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, Γιώργου Μαυρωτά και Σπύρου Λυκούδη, ανεβάζοντας τον αριθμό στο 148. Επιπλέον, οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Ελενα Κουντουρά ανεβάζουν την πλειοψηφία στους 150 και τέλος οι Σπύρος Δανέλλης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος «κλειδώνουν» την κύρωση των Πρεσπών με 152 βουλευτές.

Ερώτημα αποτελεί μέχρι αυτή την ώρα τι θα πράξει η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τη στιγμή που δεν εξαρτάται από την ψήφο της η κύρωση της συμφωνίας, εξετάζει το ενδεχόμενο να καταψηφίσει. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό μπορεί να παίξει, σύμφωνα με συνομιλητές της, η σημερινή παρέμβαση που αναμένεται να κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που θα τίθεται κατά της συμφωνίας. Το γεγονός ότι η κ. Παπακώστα έχει επιλέξει το τελευταίο διάστημα να εμφανίζεται στη δημόσια σφαίρα ως «καραμανλική», μπορεί να της προκαλέσει καίριο πλήγμα σε αυτό το αφήγημα αν διαφοροποιηθεί από τον κ. Καραμανλή. Από το Μαξίμου, πάντως, εμφανίζονται διαλλακτικοί έναντι της στάσης που θα κρατήσει η υφυπουργός, με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν πως το μείζον για την κυβέρνηση ήταν η ψήφος εμπιστοσύνης και στις Πρέσπες ο κάθε βουλευτής καλείται να ψηφίσει «κατά συνείδηση», κάτι που μπορεί να μεταφραστεί ως «ανοχή» για την επιλογή προσώπων που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κ. Παπακώστα. Στις επιλογές της υφυπουργού είναι και να απόσχει της ψηφοφορίας, στάση που φημολογείται πως μπορεί να κρατήσει και ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ κ. Κόκκαλης, ο οποίος σε κάθε περίπτωση έχει δηλώσει πως δεν υπερψηφίζει τις Πρέσπες.

Φεύγοντας από το αριθμητικό και πηγαίνοντας στο αμιγώς πολιτικό σκέλος, ο κ. Τσίπρας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής αντεπίθεσης που επιχειρεί το Μαξίμου, να σηκώσει ακόμα περισσότερο τους τόνους έναντι της αντιπολίτευσης. Ενδεικτικό της διάθεσης είναι πως χθες, με αφορμή τη δήλωση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Νίμιτς πως μία νέα συμφωνία «θα απαιτούσε χρόνια», ενώ θα έθετε σε κίνδυνο και το erga omnes, το Μαξίμου κατηγόρησε τον επικεφαλής της Ν.Δ. «για παραμύθια» περί επαναδιαπραγμάτευσης. Η κεντρική γραμμή, άλλωστε, της κυβέρνησης κινείται σταθερά στην ίδια λογική: πως ο κ. Μητσοτάκης είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας, «απλά λαϊκίζει και σύρεται από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος του, αποφεύγοντας να πει την αλήθεια».

Ο «άγνωστος Χ»

Οσον αφορά το μέτωπο με τον κ. Καμμένο εξελίσσεται σε έναν μεγάλο «άγνωστο Χ». Την ώρα που κυβερνητικά στελέχη τηρούν σιγήν ιχθύος, περιμένοντας ο ίδιος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να βάλει φρένο στις επιθέσεις στην κυβέρνηση, ο κ. Σκουρλέτης βγήκε πιο επιθετικά έναντι του πρώην εταίρου, μιλώντας για «πιρουέτες που αγγίζουν τα όρια της πολιτικής ψυχανάλυσης». Αφορμή η συνάντηση του κ. Καμμένου με τον Τάκη Μπαλτάκο με την προοπτική συνεργασίας. «Εάν τελικά αισθάνεσαι άνετα να συνομιλείς με τον κ. Μπαλτάκο, τότε ουσιαστικά πρέπει να αποδοκιμάσεις όλο το προηγούμενο διάστημα και τη συγκατοίκηση με τον ΣΥΡΙΖΑ», ήταν η αναφορά του, προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν μας αφορά». Η ίδια συνέντευξη του κ. Σκουρλέτη (ΕΡΤ) περιείχε και άλλες αιχμές, σημειώνοντας πως η στάση του κ. Καμμένου «ουσιαστικά απομειώνει το όποιο πολιτικό κύρος του έχει απομείνει».

Τέλος, η προσπάθεια συγκρότησης «προοδευτικού μετώπου» συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Επόμενη στάση, εκδήλωση της ερχόμενης Δευτέρας με τίτλο «Προοδευτική συμμαχία για δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη» που διοργανώνεται από τον Δημήτρη Παπαδημούλη και θα χαιρετίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή