Παραπομπή Σαλβίνι ζητεί ιταλικό δικαστήριο

Παραπομπή Σαλβίνι ζητεί ιταλικό δικαστήριο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών διαρρηγνύει τα ιμάτιά του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός διαμαρτύρεται, αλλά το γεγονός παραμένει: Οταν ο αντιμεταναστευτικός οίστρος ορισμένων κυβερνήσεων προσκρούει σε βασικές αρχές του δικαίου, δεν μπορεί παρά να υπάρξει δικαστική αμφισβήτηση. Στην Ιταλία, το αρμόδιο δικαστήριο ζήτησε χθες να παραπεμφθεί σε δίκη ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι για την απόφασή του να κρατήσει εγκλωβισμένους στο σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής «Ντιτσότι», που είχε δέσει σε ιταλικό λιμάνι, 150 πρόσφυγες και μετανάστες από την Ερυθραία το καλοκαίρι. Το δικαστήριο που είναι αρμόδιο για έρευνες κυβερνητικών αξιωματούχων ανέτρεψε τη σύσταση της εισαγγελίας, που είχε ζητήσει να μπει η υπόθεση στο αρχείο.

«Κινδυνεύω να μπω 3 έως 15 χρόνια στη φυλακή, επειδή μπλόκαρα λαθρομετανάστες. Εχω μείνει άφωνος», έγραψε ο Σαλβίνι. «Ερωτώ τον ιταλικό λαό: να παραμείνω υπουργός ή να αφήσω το ένα και το άλλο δικαστήριο να ορίζει τη μεταναστευτική πολιτική;». Η απόφαση για το αν η δίκη θα γίνει ή όχι θα ληφθεί από την ιταλική Γερουσία. Οι κατηγορίες εις βάρος του Σαλβίνι αφορούν κατάχρηση εξουσίας και κράτηση ανθρώπων παρά τη θέλησή τους.

Παράλληλα, η ουγγρική κυβέρνηση ήρθε χθες ένα βήμα πιο κοντά στην παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω της νομοθεσίας που ποινικοποιεί την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε στην Ουγγαρία γνωμοδότηση για τον επίμαχο νόμο, ενώ αν η χώρα δεν ανταποκριθεί, η Κομισιόν μπορεί να παραπέμψει το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στον αντίποδα, υπάρχουν τοπικοί αξιωματούχοι που αντιδρούν, όπως ο δήμαρχος της ιταλικής πόλης Καστελνουόβο ντι Πόρτο, Ρικάρντο Τραβαλίνι, ο οποίος κατήγγειλε την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να κλείσει κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή του. Ο Τραβαλίνι είπε ότι το κλείσιμο του κέντρου «διακόπτει τη διαδικασία ενσωμάτωσης των ανθρώπων αυτών» και, πλέον, φιλοξενεί στο σπίτι του μία από τις γυναίκες που μένουν άστεγες με το κλείσιμο του κέντρου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή