Τραμπ: Νέο shutdown αν δεν εγκριθούν τα κονδύλια για το τείχος στο Μεξικό

Τραμπ: Νέο shutdown αν δεν εγκριθούν τα κονδύλια για το τείχος στο Μεξικό

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφού ανακοίνωσε την επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας για την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέο shutdown στις 15 Φεβρουαρίου, όταν θα σταματήσει η προσωρινή χρηματοδότηση του κράτους.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να χτίσουμε ένα ισχυρό τείχος ή έναν ατσάλινο φράχτη. Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία με το Κογκρέσο, είτε θα κλείσει και πάλι η κυβέρνηση στις 15 Φεβρουαρίου, είτε θα χρησιμοποιήσω τις εξουσίες μου για να αντιμετωπίσω αυτήν την επείγουσα κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε επίσης ότι αν δεν χορηγηθούν οι πόροι που ζητάει, οι αρχές ενδέχεται να αναγκαστούν να απελευθερώσουν «στις κοινότητες» τους μετανάστες που είναι υπό κράτηση.

Ο Τραμπ επέμενε μέχρι τώρα να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό ένα ποσό ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανέγερση του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, όμως οι Δημοκρατικοί αρνούνταν να εγκρίνουν ένα τέτοιο κονδύλι. Ωστόσο, ο πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι αν το Κογκρέσο δεν συμφωνήσει, μετά το χρονικό περιθώριο των τριών εβδομάδων, να χρηματοδοτήσει το τείχος, τότε το shutdown θα επαναληφθεί.

Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι η προκαταρκτική συμφωνία προβλέπει τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών για τρεις εβδομάδες, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, αναμένεται ότι θα υποβάλει προς ψήφιση αυτή τη συμφωνία απόψε. Εφόσον εγκριθεί (χρειάζονται 60 ψήφοι σε σύνολο 100), θα προωθηθεί και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ενδέχεται να την ψηφίσει νωρίς αύριο το πρωί. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το κείμενο θα ψηφιστεί και από τα δύο σώματα και θα επικυρωθεί από τον Τραμπ αμέσως μετά, ώστε να λήξει η πιο μακροχρόνια παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους στην ιστορία της χώρας.

Πηγή: Reuters /AΠE

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή