Δεκάδες σχολεία υπό κατάληψη

Δεκάδες σχολεία υπό κατάληψη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κύμα καταλήψεων σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας εκδηλώθηκε τις τελευταίες ημέρες, λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών η οποία συζητήθηκε στη Βουλή και τελικά ψηφίσθηκε χθες. Η κορύφωση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των βημάτων για την κύρωση της εν λόγω συμφωνίας λειτούργησε ως έναυσμα για τις καταλήψεις.

Συγκεκριμένα, περισσότερα από 50 σχολεία τελούσαν έως χθες υπό κατάληψη σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία και Χαλκιδική. Οι μαθητές δήλωναν στα πανό που ανήρτησαν στους χώρους των καταλήψεων ότι αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών. Ενδεικτικά είναι τα πανό που αναρτήθηκαν σε σχολεία της Πέλλας με συνθήματα όπως «Ξεπουλήσατε τη Μακεδονία για λίγα δολάρια», «Μακεδονία, γη ελληνική», «Μολών λαβέ» κ.ά. Επίσης, μαθητές επέκριναν και σχολικά βιβλία της Ιστορίας από τα οποία, όπως δηλώνουν τα παιδιά, «απουσιάζουν σημαντικά ιστορικά γεγονότα του τόπου μας, όπως ο Μακεδονικός Αγώνας». Βέβαια, περίπου ένα μήνα πριν, το υπουργείο Παιδείας είχε διαψεύσει με κατηγορηματικό τρόπο δημοσιεύματα σε μερίδα του ηλεκτρονικού Τύπου που έκαναν λόγο για αφαίρεση του κεφαλαίου που πραγματεύεται τον Μακεδονικό Αγώνα από την ύλη των εσπερινών λυκείων.

Ανάλογες καταλήψεις και αντιδράσεις σε σχολεία της Βορείου Ελλάδος είχαν καταγραφεί και πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Τότε το θέμα είχε πολιτικοποιηθεί, καθώς ευθέως ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είχε συνδέσει τις καταλήψεις με τη Χρυσή Αυγή. Χαρακτηριστικά, τότε ο υπουργός Παιδείας είχε αναφέρει ότι «η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να διοχετεύσει εθνικιστικό δηλητήριο σε μαθητές και σχολεία» και κάλεσε τα μαθητικά συμβούλια, τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων «να απομονώσουν τις φασιστικές κραυγές».

Στελέχη του υπουργείου που μίλησαν χθες στην «Κ» δίνουν πολιτικό χρώμα και στις τρέχουσες καταλήψεις σχολείων της Βορείου Ελλάδος. Μάλιστα, εξετάζεται εάν ακροδεξιές ομάδες και πρόσωπα (όπως προσδιορίζονται από τα σύμβολα και τις θέσεις τους σε διαδικτυακές αναρτήσεις), που μετείχαν στα επεισόδια κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της περασμένης Κυριακής, συνδέονται με προσπάθεια παρακίνησης μαθητών σε κατάληψη του σχολείου τους.

Ωστόσο, αυτή τη φορά οι αντιδράσεις – καταλήψεις δεν έχουν το εύρος και την ένταση του περασμένου Δεκεμβρίου. Στελέχη του υπουργείου Παιδείας αναμένουν να δουν τις αποφάσεις των μαθητών από τη Δευτέρα, καθώς πλέον η συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή